BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Szégyenletes, ahova a magyar gazdaság eljutott"

Lakatos Péter, az MGYOSZ alelnöke szégyenletesnek nevezte, ahová a magyar gazdaság eljutott az elmúlt évek során más országokhoz képest. A megoldásra az adott kormány intézkedései nem elégségesek - mondta lapunk konferenciáján. Mint rámutatott, az alap, a kitörési pont az oktatás fejlesztése. A megfelelő oktatásból lesz a szükséges tudás, a megfelelő munkaerő. Magyarországon szükség van egy erős középvállalati körre is.

E cégeknek a magyar gazdaságban lévő súlyáról Lakatos Péter a feltörekvő cégekről készült összeállításból hozott példákat. A top 100 feltörekvőből 2012-ben 63 cég volt valamely multi hazai leányvállalata. Ausztriában a magyarországihoz képest sokkal nagyobb szerep jut rájuk.

Az MGYOSZ szerint nagyon hiányzik a gazdaság szereplőiből a jövőre vonatkozó együttgondolkodás. A gazdaság részének kell tekinteni az oktatást és az államigazgatás egészét is. A vállalati támogatásoknak elsősorban az exportképességet kellene javítaniuk.

Az ország külgazdasági stratégiájának az az alapja, hogy legyen megfelelő, kivihető árualapja. Az ipar számára középtávon a beszállítói iparon keresztül vezet az út. A belföldön sikeresen cégeknek legalább 50 millió lakosú piacon kell gondolkodniuk.

Az adópolitikánál nem csak a számok a fontosak, hanem, hogy a hatóságok megértsék, hogy a vállalatok számára minden adó, ami az állammal kapcsolatos költség. Csökkenteni kell az adminisztrációs terheket is.

A felsőoktatás nem lehet egynemű, szükség van elitképzésre és az alapkompetenciák elsajátíttatására is. A hazai nyelvtanítás színvonalán is van emelnivaló. Sokat léphet az ország az energiahatékonyság javítása terén is, viszont a keresztfinanszírozás káros - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.