BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten vagy vidéken jobb élni?

Rengeteg szó esik a külföldi munkavállalásról, itthoni és kinti bérek összehasonlításáról, de keveset foglalkozunk azzal, hogy mi a helyzet országon belül: hogyan él meg egy felszolgáló Budapesten és vidéken, hol éri meg jobban villamosmérnöknek lenni, hogyan alakulnak egy fodrász bevételei és kiadásai a fővárosban, vagy azon kívül. A Profession.hu körképéből most kiderül.

Fodrászok, villamosmérnökök, orvosok és felszolgálók válaszoltak a Profession.hu kérdéseire, majd az azonos munkát végző budapesti és vidéki interjúalanyokat párokba rendezve rajzolódott ki az aktuális helyzet. A kutatás nem reprezentatív.
 
Már Monor és Budapest külső kerülete között is nagy a bevételek közötti különbség, ami tovább nő a belvároshoz képest, az ott kialakítható magasabb szolgáltatási díjaknak köszönhetően. Ezzel szemben a külső kerültekben nagyon ritkán fordulnak meg külföldi vendégek, tehát csak alacsonyabb áron, kisebb bevételt generálva működhetnek. 
 
Meglepő módon vannak azonban olyan szakmák is, ahol szinte alig tapasztalható eltérés a jövedelemben Budapest és vidék viszonylatában. Ilyen például a villamosmérnöki pálya.

Az orvosok esetében tapasztalható a legnagyobb különbség, de a képet árnyalja az éjszakai ügyelet.  

Az interjúkból az is kiderült, hogy Budapesten ugyan általában jobban lehet keresni, de élni is drágább. 

 
Összességében a megkérdezettek órabérre is átszámolt jövedelme markáns különbségeket mutat attól függően, hogy az adott szakember Budapesten vagy vidéken végzi a munkáját, de jelentős a különbség a megélhetésre fordított összegekben is. Az azonban egységesen elmondható, hogy függetlenül a megkérdezettek szakmájától és földrajzi helyétől, megtakarításra egyiküknek sincs lehetősége.
 
„Azt látjuk, hogy 2014 első negyedévében jelentősen, 51 százalékkal nőtt a Profession.hu oldalán az új vidéki álláshirdetések száma, kis mértékben ugyan, de meg is előzve a 49 százalékkal megugró új budapesti pozíciókat” - tette hozzá a körképhez Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.