BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi maradt a tankönyvpiacon a magánkiadóknak?

Az idei 12 millió darab tankönyvet az iskolák 62 kiadó könyvei közül rendelték, ebből 59 magánkiadó – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága arra a kérdésre, hogy az államosított tankönyvpiacon milyen szerepe lehet még a magánkiadóknak. Az államtitkárság szerint a tankönyvellátás rendszere az állami és a magánkiadók (korábban mintegy 100 magánkiadó volt a tankönyvpiacon) együttműködésén alapul.

A cél az, hogy minden közoktatási intézmény diákjai magas és azonos minőségű könyvekhez jussanak a szülők és az önkormányzatok anyagi lehetőségeitől függetlenül, ami „csak az állami szerepvállalás és hatékonyság növelésével lehetséges mind a kiadás, mind a kiszállítás területén”. Ebbe beleértik a kis példányszámot igénylő oktatási területekre való tankönyvkiadást is. Hangsúlyozták, hogy 15 vállalkozás növelte az értékesített mennyiséget a 2013-hoz képest.

A Tankönyvesek Országos Szövetségének alelnöke, Romankovics András nemrég azt nyilatkozta lapunknak, hogy a tankönyvellátásban, terjesztésben, kiadásban egy nagyon jól működő rendszert einstandoltak rendkívül durva módon. Egyes kiadók azt mondták, hogy már csak az alapítványi, egyházi, felsősoktatási intézmény által fenntartott iskolák rendelnek tőlük, ahol még ténylegesen szabad a tankönyvválasztás.

Egyes kiadóknak 50–90 százalékkal is esett a bevétele az államosítás után.
Az állam két magánkiadót vett eddig (erre 10 milliárdot különítettek el), az esetleges újabb vásárlások kapcsán az államtitkárság közölte, hogy a diákoknak a leghatékonyabb módon akarják biztosítani a legmagasabb színvonalú nyomtatott és digitális taneszközöket árukapcsolás és más megalkuvások nélkül. Így, ha szükséges, vásárolnak eszközöket, ha kell, a magyar állam maga fejleszti ki azokat.

Több kiadó korábban pert tervezett, mivel az állami listára akkreditált tankönyveiket nem lehetett megrendelni az iskoláknak. Az Emmi lapunknak azt írta, nem tudnak igényekről, perekről. Szerintük a kiadók jelentős része az előző évhez képest növelte az eladásait, másik része hasonló mennyiséget adott el. „Az állami kiadók megjelenése nemhogy költségigényt nem eredményezett, de a családok már az idén félmilliárd, az adófizetők pedig egymilliárdot takarítottak meg az előző évi tankönyv kiadásokhoz képest” – közölte a tárca.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.