BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra sincs nyoma az észak-koreai diktátornak

Hová lett Kim Dzsong Un? – nincs jelenleg ennél gyakrabban elhangzó kérdés a világsajtóban. Az észak-koreai diktátor utoljára szeptember 3-án jelent meg nyilvános eseményen, az azóta eltelt bő egy hónapban viszont olyan fontos eseményeket hagyott ki, mint az ázsiai játékokról visszatérő sportolók fogadása vagy az állampárt alapításának a 69. évfordulója. A nemzeti ünnepet korábban az ország korábbi vezetőinek sírjánál kezdte, most viszont nem rótta le kegyeletét és az ünnepségeken sem vett részt.

A hivatalos magyarázat szerint Kim Dzsong Un egészségügyi problémákkal küzd, korábban valóban sántikálva mutatta a helyi televízió. A dél-koreai hírszerzés ezt nem tudta megerősíteni, pénteken ugyanakkor a két Korea egyesítéséért felelős szöuli miniszter szóvivője, Lim Bjong Csol arról beszélt: információik szerint Phenjanban nem volt hatalomváltás, továbbra is a 31 éves diktátor áll az ország élén.

Ezt a verziót erősíti, hogy nem ez az első alkalom, hogy Kim hosszabb időre eltűnik a nyilvánosság elől. 2011-es hatalomra kerülése óta háromszor fordult ez elő, igaz a leghosszabb távollét 24 napig tartott, ez pedig csaknem hat hete.

Az eltűnés ennek ellenére komoly spekulációkra adott alapot. Ezeket erősíti az is, hogy október 4-én (a Dél-Koreában rendezett ázsiai játékok idején) váratlanul magas rangú észak-koreai delegáció érkezett Szöulba, hogy öt év után folytassák a két ország közötti egyeztetést. A delegáció élén az ország második számú vezetőjeként számon tartott Hvong Pjong Szo, a hadsereg politikai bizottságának első embere állt, de vele volt a Munkáspárt főtitkára is. A megbeszélésről csak annyi szivárgott ki, hogy még az ősz folyamán folytathatják az egyeztetéseket.

Ennek ellentmond, hogy a múlt héten többször is lőttek egymásra északi és déli katonák. Hírszerzők szerint azonban még ez sem jelzi feltétlenül azt, hogy hatalomváltás zajlik az elszigetelt országban.

Az észak-koreaiak mindenesetre továbbra is láthatják vezérüket: a BBC beszámolója szerint az esti híradó előtti percekben lelkes szólamokkal kísért archív felvételeket mutatnak róla az állami tévécsatornán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.