BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stadiont építünk az oroszoknak - erről is tárgyalt Orbán Putyinnal

A hosszú távú gázszerződés mellett a Malév-leállás utáni adósság rendezéséről is tárgyalt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin - mondta el egy háttérbeszélgetésen a miniszterelnök. Orbán arról is beszámolt, hogy magyar beruházó építheti az oroszországi futball-vb egyik stadionját.

A Malév leállása után Oroszország felé fennálló adósság rendezése volt a fő pontja Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatásának – mondta el egy háttérbeszélgetésen Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: a magyar kormánynak sikerült elhárítania azt a kérést, hogy a Vnyesekonombank részéről a három éve lezárt nemzeti légitársaságba tett tőkét egy összegben visszafizesse az állam. A tervek szerint a rendezést úgy bonyolítanák le, hogy egy, a Nemzeti Kereskedőházon keresztül Oroszországban alapított vegyesvállalatot származó profitból arányosan magasabb részt hívhatna le az orosz fél.

A kedd délutáni tárgyaláson szóba került a hosszú távú gázszerződés kérdése is. Mint Orbán Viktor elmondta: a kormány elhárította, hogy már most megkössék a következő ilyen egyezményt, elérték ugyanakkor azt, hogy a most fennálló, 1996 óta érvényes és 2015 végén lejáró szerződés szerint még meglévő 3 milliárd eurós tartozásunkat nem az év végéig, hanem csak akkor kell kifizetni, ha az oroszok leszállítják az ellenértékért a földgázt. Ez a jelenlegi árszint – ezer köbméterenként 260 dollár – mellett a kormány számításai szerint nagyjából 4-5 évet jelent. A kormánynak jelenleg nem áll érdekében az új szerződés megkötése, mivel rendkívül volatilis az árképlet egyik alapjának számító kőolaj piaci ára – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A két vezető ugyanakkor arról is tárgyalt, hogy a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokságra épülő stadionok egyikét magyar beruházó valósíthatja meg. "A futball-vb egy stadionját elhozzuk" - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor fontosnak tartotta azt is, hogy Moszkva nyitott arra, hogy Magyarország az oroszországi agrárexportját az onnan származó import erejéig növelhetné. Ennek jele volt az, hogy 30 százalékkal nőtt az agrárkivitel – ennek azonban jelenleg útját állja az oroszok által az uniós élelmiszer-ipari termékekre bevezetett csaknem teljes körű embargó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.