BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztriában progresszívebb adóval csökkentik a terheket

Ötmilliárd eurós adóreformcsomagról állapodtak meg az osztrák kormánykoalíció pártjai, az alacsony és közepes jövedelműeknek kedvező lépésektől azt várják, hogy növelik a lakosság vásárlóerejét, így lökést adhatnak a gazdaságnak. (Az osztrák jegybank múlt héten közzétett prognózisa szerint idén az első negyedévben 0,2 százalékkal, a másodikban 0,3 százalékkal bővülhet a gazdaság negyedéves összevetésben, ez lassúbbnak ígérkezik az eurózóna átlagánál.)

A személyi jövedelemadónál a mostani négy helyett hét kulcs lesz – beleértve az évi 11 ezer euró alatti jövedelmek nullás kulcsát – , az évi 18 ezer eurónál kisebb jövedelmek kulcsa jövőre 25 százalék lesz, szemben a mostani 36,5 százalékkal. A legfelső kulcsot 50-ről 55 százalékra emelik, de ez az extra sarc már csak azt a néhány száz adózót érinti, aki évi egymillió eurónál többre tesz szert; most az évi 60 ezer euró fölötti jövedelmet már 50 százalékos adó terheli, jövőre viszont 90 ezer euró fölött kell ezzel számolni. A kétgyerekes, átlagkeresetű családok évi 1600 euró körüli adóvisszatérítésre számíthatnak.

Az adócsökkentés miatt kieső költségvetési bevételeket az adócsalás elleni szigorúbb fellépéssel és az államigazgatás karcsúsításával kívánják ellensúlyozni, emellett osztrák sajtóértesülések szerint emelik az ingatlanadót és a részvények utáni tőkenyereség-adót is. Egyes tevékenységek áfája 10-ről 13 százalékra emelkedhet, ez érintheti a szálláshelyek árát is.

A koalíciós partnerek, az Osztrák Néppárt és a Szociáldemokrata Párt tavaly egymástól erősen eltérő adóreform-javaslatokkal álltak elő, a hónapokig tartó egyeztetésekben összerakott mostani csomag a szociáldemokrata kancellár Werner Faymann szerint a legnagyobb adóreform Ausztria háború utáni történetében. A csomagot még jóvá kell hagyniuk a koalíciós pártoknak, és tervek szerint júliusban kerülhet a parlament elé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.