BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnnek az uniós források, jön a visszaesés

Meglepően gyors, 8 százalékos januári építőipari növekedésről adott számot a Központi Statisztikai Hivatal, de korai lenne örülni. Trendforduló egyenlőre nincs, a tavaly év végi zuhanás néz ki átmenetinek most - egyelőre. A kérdés továbbra is az, mi pótolja az uniós beruházásokat.

Januárban 8 százalékkal volt magasabb az építőipar termelése – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A jelentés szerint a decemberihez képest 6,5 százalékkal volt magasabb a termelés volumene, az adatokból úgy néz ki: a tavaly év végi meglepő zuhanás egyszeri jelenség volt, a termelés nagyjából a múlt évi, magasabb szinten állt be, a januári gyors emelkedés így inkább korrekció lehet.

 

Az építőipart továbbra is az uniós megrendelések húzhatják, bár a múlt évihez képest mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett januárban az épületeké 6,7, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal. Utóbbi esetében a gyors növekedés hátterében az uniós finanszírozású állami beruházások állnak - ahogyan ez történt a korábbi hónapokban. A KSH az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel magyarázza a bővülést.

 

Hasonlóan az uniós pénzek túlsúlyára utal, hogy az ágazatok közül az egyéb építmények építése húzott (12,1 százalékkal növekedett), míg az épületek építése 5,2 százalékkal bővült. a termelés több mint 40 százalékát adja a speciális szaképítés ágazat, amely tavaly januárhoz képest 7,4 százalékkal emelte a termelését.

 

Továbbra sem biztató azonban, hogy folyamatosan csökken az új szerződések száma: 28,7 százalékos volt a visszaesés a tavaly januárihoz képest. Épületek építésére 3,9, de egyéb építmények építésére 4201 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint tavaly januárban. Az eltérés arra utal, hogy hiányoznak az uniós tenderek az iparágból, és nem látszik, hogy bármi is pótolná a kiesés. A folyamat már hónapok óta tart, így a január végi szerződésállomány volumene 20,6 százalékkal marad el a tavalyitól (és megint: az épületek építésénél 3,5, az egyéb építményeknél 24 százalékos az elmaradás), ami arra utal, hogy idén jóval kisebb lehet majd az ágazat teljesítménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.