BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két Tolna megyei város is adna területet új börtön építésére

Két Tolna megyei város, Dombóvár és Bátaszék is ajánl fel területet a Belügyminisztérium (BM) felhívására új börtön építésére, elsősorban a foglalkoztatás várható bővülése miatt.

Dombóvár képviselő-testülete legutóbbi rendes ülésén egy 6,8 hektáros sportingatlan felajánlásáról döntött, amelyet 44 millió forintos becsült értéken tartanak nyilván.

Bár a helyi építési szabályzat azon a területen nem teszi lehetővé a börtön építését, mert nincsen odavezető út, és ennek megépítését nem is vállalja az önkormányzat, több szempontból előnyt élvezhet a város - olvasható a képviselő-testület elé terjesztett javaslatban. A többi között van lehetőség arra, hogy a terület közelében vagy az intézeten belül az 500 férőhelyes börtönben a fogvatartottak több mint felét foglalkoztassák.

Szabó Loránd (Természetesen Dombóvár Közéleti Egyesület) polgármester a javaslatban azt írta: a testületnek arról kellett döntenie, hogy a foglalkoztatás bővülésének előnye mennyiben ellensúlyozza az önkormányzati vagyon csökkenését.

Bátaszéken a március 12-i közmeghallgatáson jelentette be a város vezetése, hogy foglalkozik a börtön építésének lehetőségével - mondta Bozsolik Róbert (független) polgármester az MTI-nek. A helyi képviselő-testület csütörtökön dönt az intézethez szükséges terület felajánlásáról - tette hozzá.

A polgármester szerint a 6400 lakosú városban a tervezett 250 alkalmazott foglalkoztatása jelentősen bővítené a munkahelyek számát. A remélt előnyök között említette azt is, hogy helyi vállalkozások részvétele az építkezésben, majd az üzemeltetésben növelné az iparűzésiadó-bevételt. A lakosság véleményét akkor kéri ki az önkormányzat, ha bekerül abba a körbe, amellyel a BM tárgyalást folytat a beruházásról - jegyezte meg.

A minisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A tárca szerint az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben foglalkoztatott 250 ember legalább 25 százaléka felsőfokú végzettségű lesz. A börtönöket 2017-ben kezdik építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.