BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: nagy változások jönnek az adórendszerben

Megérett az idő arra, hogy komolyabb változásokat hajtsunk végre a 2007 óta változatlan magyar adórendszeren – jelentette ki Varga Mihály. A gazdasági miniszter a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége csúcstalálkozóján közölte: 2016. január 1-jével új törvény lép hatályba az adózás rendjéről.

Az új adójogszabályok egyik része tartalmazza várhatóan a megkezdett adócsökkentések folytatását, az szja-kulcs csökkentését, a családi adókedvezmény kiterjesztését. A következő hónapokban azonban azt is megvizsgálja a szaktárca, hogy egykulcsossá tehető-e a társasági adó, illetve, hogy akár már 2016-tól az adóhatóság készítse el az szja-bevallásokat. A másik fontos feladat az adóhatóság működésének átalakítása annak érdekében, hogy a NAV segítője, és ne fékezője legyen a gazdaság növekedésének. Az ugyanis elfogadhatatlan, hogy jelenleg átlagosan 36 hónap alatt zárul le egy vállalkozással szembeni adóhatósági vizsgálat, aminek maximum fél év alatt pontot kellene tenni a végére – fogalmazott Varga Mihály. Hozzátette: arra is szükség van, hogy a törvény kontrollált formában, de bizonyos esetekben kapjon mérlegelési lehetőséget az adóhatóság.

A gazdaság élénkülése lehetőséget teremt a különadók fokozatos kivezetése is - közölte Varga Mihály. A négy szektor közül a kiskereskedelemben már megszűnt, az említett februári megállapodás a bankszektorban is majdnem a felére csökkenti annak mértékét, de a telekom szektorban is felülvizsgálják a különadót. Varga Mihály bejelentésére a Magyar Telekom árfolyama meredeken emelkedni kezdett a Budapesti Értéktőzsdén. A Telekom több mint hat százalékos pluszban tartózkodik, ezzel az árfolyam elérte a 410 forintot.

A gazdaság fellendítése kapcsán Varga Mihály a hitelezési aktivitás fokozását is fontosnak nevezte. Emlékeztetett az idén februárban az EBRD-vel és Erste-vel kötött megállapodásra, amelynek részeként az Erste a vállalati hitelezés beindítására a következő három évben 550 millió eurós vállalást tett hitelek kihelyezésére a közigazgatásban, az energia és őstermelői szektorban.

A nemzetgazdasági miniszter az új uniós fejlesztési ciklus kapcsán jelezte: már ebben az évben komoly gazdaságfejlesztési pályázatok várhatók. Újdonság lesz, hogy a kis- és középvállalkozások visszatérítendő támogatásra is pályázhatnak. Ez az ily módon „újrahasznosítgató” forrás várhatóan 600-700 milliárd forintos lesz. Új fejlesztési területként jelenik meg az élelmiszeripar, ide a tervek szerint 280 milliárd forint támogatás érkezhet.

A szakképzés átalakítása kapcsán Varga Mihály emlékeztetett: ősztől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül ennek felügyelete, az Iparkamara pedig az elképzelések szerint arra vállal garanciát majd, hogy a képzésben a gazdasági szempontú oktatási elemek kapjanak nagyobb hangsúlyt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.