BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel fél évszázados trend tört meg Magyarországon

2014-ben a fogyasztói árak az előző évhez viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek, szemben a 2013. évi 1,7 százalékos növekedéssel. Éves szinten az árak ezt megelőzően utoljára 1968-ban mérséklődtek, akkor átlagosan 0,3 százalékkal – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi inflációs folyamatairól készült kiadványából.

Azt eddig is tudtuk, hogy alapvetően a rezsicsökkentés húzta le az inflációs indexet, de a kiadványból az is kiderült, hogy az élelmiszerek árának évtizedek óta tartó emelkedő trendje is megtört.

A szegények jártak pórul: sokan kimaradtak a rezsicsökkentésből!

A KSH kiemelte, hogy a fogyasztói kosárban az élelmiszerek súlya igen jelentős, közel egynegyede a kosárnak, így árváltozása jelentősen befolyásolja a fogyasztóiár-index alakulását. Tavaly átlagosan 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az élelmiszerekért, hatása a teljes fogyasztóiár-indexre –0,1 százalékpont volt. Az élelmiszereket az elmúlt 45 évben folyamatos drágulás jellemezte, legutóbb 1968-ban csökkentek az árak egy év alatt, akkor 0,5 százalékkal.

Az élelmiszerárak tavalyi mérséklődésének hátterében részben a gyenge fogyasztói kereslet, részben a mezőgazdasági árak alakulása állt – írják a KSH kutatói. 2014-ben a mezőgazdasági termelői árak 6,1 százalékkal csökkentek 2013-hoz viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 9,2, az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal mérséklődött. A gabonafélék ára 8,9, az ipari növényeké 7,6, a burgonyáé 23 százalékkal elmaradt a 2013. évitől. A zöldségfélék ára 2,3, a gyümölcsféléké 18 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.