BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több pénz mehet állampapírba

Az eddiginél is komolyabb növekedést hozhatnak a lakossági állampapíroknál a brókercégek bedőlései, és a szélsőségesen konzervatív kisbefektetők jól bevásárolhatnak a még mindig fizikai formában árusított Kincstári Takarékjegyekből is. A lakossági betéteknél is lehet növekedés, ám inkább a látra szóló, likvid állományban.

Tovább nőhet a kereslet a lakossági állampapírok iránt az elmúlt hetek brókerbotrányai nyomán, hiszen a kisbefektetők eddig sem túl magas kockázatvállalási hajlandósága tovább csökkenhet – vélik tőkepiaci szakértők. A lakossági állampapírokon belül pedig növekedhet a Kincstári Takarékjegyek súlya: ez az egyetlen állampapír ugyanis a piacon, amely fizikai formában létezik, az erősen konzervatív kisbefektetőknél pedig már az is nagy fegyvertény lehet, hogy az általuk vásárolt értékpapírt hazavihetik, majd lejáratkor személyesen válthatják vissza.

A Kincstári Takarékjegy – amelyet egyébként kizárólag a Magyar Posta hálózatában értékesítenek – eddig nem tartozott a legnépszerűbb állampapírok közé, a részesedése 14 százalék környékén mozog a lakosság számára értékesített portfólión belül, 370 milliárd forint körüli állomány mellett. Az elérhető hozam a mai körülményeket figyelembe véve egyáltalán nem rossz: az egyik változatot 2,75, a másikat pedig 3,20 százalékos egységesített értékpapír hozammutató (EHM) árulják. A papír értékesítése ugyanakkor szigorúbb feltételek mellett történik a klasszikus látra szóló eszközöknél: az eladásakor az értékesítés időpontjában hatályban levő induló kamatlábat, az ügyfél nevét, születési helyét és idejét, az értékesítés helyét és dátumát is fel kell tüntetni, természetesen a vevő aláírása mellett. A visszaváltásnál pedig az ügyfélnek igazolnia kell személyazonosságát – ha nem ő jár el, akkor a művelet csak meghatalmazással lehetséges.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által tegnap közölt adatok alátámasztani látszanak a piaci szereplők várakozásait. Az adósságkezelő adatai szerint márciusban 305 milliárd forintos mennyiséggel, minden idők legnagyobb bruttó értékesítését könyvelhették el. A lakosság tulajdonában levő állomány 112 milliárd forinttal növekedett, ami szintén rekord. A 112 milliárdos havi növekedésből márciusban ismét a Kamatozó Kincstárjegy vette ki a leginkább részét, 84 milliárd forinttal. A Kincstári Takarékjegyek összesített állománya 9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyeké pedig 1 milliárd forinttal növekedett. A kötvények közül a legkedveltebb a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt, amelyből 14 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság. A Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) állománya 3 milliárd, a Babakötvények összes mennyisége 1 milliárd forinttal növekedett.

Az állampapírok mellett persze a betéteknél is növekedés jöhet az állományban. A jegybank adatai szerint a február végéig tartó egy év alatt gyakorlatilag stagnált a háztartásoknál lévő mennyiség – a második hónap végén 6864,1 milliárd forintot ért el –, viszont figyelemre méltó, hogy eközben a látra szóló és folyószámlabetétek állománya majdnem negyedével, 2912,1 milliárd forintra emelkedett. Az új pénzek nagy részét is várhatóan inkább a számláikon pihentetik a háztartások: a nem akciós, és nem új forrásként elszámolható betéteknél ugyanis általában bőven egy százalék alatt mozog az elérhető kamat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.