BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért a dollár erősödése

Véget érni látszik a dollár lassan egy éve tartó erősödése, mivel a piaci szereplők az elmúlt hetek gyenge amerikai makroadatai miatt már kevésbé tartanak attól, hogy a Fed a közeljövőben a szigorítás eszközéhez nyúl. Az euró/dollár árfolyam tavaly májusban tetőzött 1,40-nél, innen kezdődött, majd nyártól felgyorsult az euró értékvesztése. A keresztárfolyam 2014 végén még 1,21-nél járt, idén március közepén érte el mélypontját 1,045-ös értéknél, azóta az 1,05-1,10-es sávban ingadozik. A dollárerősödést alapvetően az amerikai QE program befejezése és a kilátásba helyezett kamatemelés táplálta, és a nagy elemzőházak – kissé a folyamatok után szaladva – az év elején már a paritást, sőt a következő évekre 0,9 alatti keresztárfolyamot vizionáltak.

Az elmúlt hetekben viszont a piaci várakozásokban fordulat következett be, az addig nagyon erős dollár vételi pozicionáltság is csökkent, és egyre több szereplő tart valószínűnek egy korrekciót. Ez tegnap el is indult, a jegyzés áttörte fölfelé az 1,10-es ellenállást és kora estig 1,1150-ig emelkedett.

Annyi, a kamatemelésre nézve csalódást keltő adat jött ki, hogy a piac egy ideje elkezdte árazni annak későbbre tolódását a korábban várt júniusi időpontról. Ez pedig euró/dollár vételeket jelent – mondta Kolba Miklós az ING Bank devizaüzletágának vezetője. A dollár longosok kezdik föladni – legalábbis a következő 3-4 hónapra – tette hozzá.

Az euró/dollár árfolyamából kiindulva mintha azt kezdenék beárazni, hogy a kamatemelés nemhogy idén nem kezdődik el, de jövőre is átcsúszik – vélekedett Saághy Pál az Equilor vezető deviza üzletkötője. Az euró/dollár emelkedése a kereskedő szerint 1,15-ig folytatódhat. Az árfolyam 1,05 környékén duplaaljat épített, 1,10 körül pedig duplatető formáció alakult ki. A sikeres kitörés esetén a kettő különbségével, 500 ponttal emelkedhet a jegyzés az 1,10-es szintről – magyarázta. Ennek valószínűségét erősíti, hogy tavaly nyár eleje óta egy tisztességes korrekciót sem tudott csinálni az árfolyam, erre viszont most lenne lehetőség.

A tegnapi dollárgyengülés nagy hullámokat vetett más piacokon is. Az európai részvények zuhantak, a DAX 3 százalékot esett. Az európai cégek ugyanis eddig a gyenge euró haszonélvezői voltak, a német autógyárak mint a Daimler vagy a Volkswagen kiváló eredményeiket részben ennek köszönhették. Az amerikai vállalatok profitját viszont az elmúlt negyedévekben nyomás alatt tartotta az erős deviza, aminek gyengülésével egyre több befektető láthat újra fantáziát az amerikai részvényekben, különösen azokban, amelyek jelentős export kitettséggel rendelkeznek.

A feltörekvő devizák a válság éveiben és azt követően akkor is tudtak erősödni, ha a dollár gyengült, ez korábban annak jele volt, hogy a kockázatvállalási étvágy megnőtt. Most már megváltozott a helyzet, ha az euró/dollár felmegy, akkor sokszor a forint is gyengül. Ebből látszik, hogy a korábbi korreláció megszűnt, és most jelentős részben az euró erősödéséről beszélhetünk – mondta Saághy. Tegnap a forint 303 felett is járt az euróval szemben a dollár árfolyama viszont közel egy százalékkal 271,60-ra csökkent.

A dollár gyengülés hagyományosan kedvező az árupiacoknak, a WTI olaj tegnapi 2,5 százalékos és a Brent másfél százalékos emelkedése is erre vezethető vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.