BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tállai: Magyarországon az fog érvényesülni, aki nem a segélyt várja

Elsősorban nem víziókról beszélt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság konferenciáján, hiszen még rengeteg feladat áll a kormány előtt a következő időszakban. Az elmúlt évek legfontosabb eredményének a bizalom visszaszerzését és az ország talpra állítását nevezte.

Kiemelkedő eredmény, hogy Magyarország ellen megszűnt a túlzottdeficit-eljárás – mondta Tállai András. Az államtitkár szerint most az a feladat, hogy ne kerüljünk vissza ebbe a helyzetbe. Ehhez az kellett, hogy 3 százalék alá süllyedjen a költségvetési hiány, amire 2010 előtt az uniós csatlakozásunk óta nem volt példa.

Stabil költségvetés

A deficit leszorításához kellett az egykulcsos adó bevezetése és a közteherviselés kiszélesítése, vagyis az ágazati különadók, így a bankadó bevezetése. Ez Tállai szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar költségvetés ne omoljon össze. Az elmúlt időszakban pedig a gazdaság fehérítése – az online pénztárgép bevezetése vagy az EKÁER – is segítette a költségvetést.

Fontos volt a versenyképes üzleti környezet kialakítása, amiben nagy lépés volt a kkv-szektorban a 10 százalékos társasági adó bevezetése, az adminisztráció csökkentése – sorolta Tállai, ám elismerte azt is, hogy utóbbit még sokan nem érzékelik a mindennapjaikban.

A legnagyobb küzdelem

Úgy tűnik, az államadósság elleni háború is sikeres, hiszen Tállai nagy eredménynek nevezte, hogy az államadósság a 2010-es 80 százalék feletti szintről a tavalyi év végére 77 alá csökkent, és ez a tendencia tovább fog tartani. „Az is jó, hogy a lakosság egyre több állampapírt vesz, hiszen ez azt jelzi, hogy bízik a saját államában” – mutatott rá. Az országkockázat csökkenését az is mutatja, hogy a CDS-felár folyamatosan mérséklődött az elmúlt években.

Szerinte a legnagyobb küzdelmet a lakosság devizakitettségének csökkenéséért folytattuk vagy talán még folytatjuk most is – jegyzete meg.

Még több közmunkás lesz

A foglalkoztatási fordulatot segítette a munkát terhelő adók csökkentése, a munkahelyvédelmi akcióterv és a sokat vitatott közfoglalkoztatás. Utóbbinak az eredményei talán nem látszódnak, hiszen a gazdaság teljesítményét nem növeli, de sok önkormányzat és állami cég megtalálta ebben a lehetőséget – vélekedett. „Több tízezer ember számára teremtettük meg a munkába vetett hit lehetőségét” – emelte ki.

Tállai azt mondta: Magyarországon az fog boldogulni és érvényesülni, aki nem a segély várásában látja a jövőjét, hanem első lépésben a közfoglalkozatásban vesz részt, második lépésben pedig az elsődleges piacon talál munkát. Éppen ezért jövőre még több pénzt költenek közfoglalkoztatásra, és 40 ezer fővel, 250 ezerre növelik a közmunkások számát.

Egy folyamat eleje

2018-ban már 4,4 millió foglalkoztatott lesz, és 5,5 százalékos munkanélküliség a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint. Most 4,1 millió körül van a foglalkoztatottak száma. A javulást támogatja a duális képzési rendszer kialakítása, a szakképzési rendszer átalakítása, amely most áll a parlament előtt. Tállai azt mondta: súlyos munkaerő-problémák vannak, amivel szembe kell néznünk, ezért kettéválik a gimnáziumi képzés és a szakképzés. Eddig a legkevésbé volt fontos, hogy a szakképzési rendszer ki tudja szolgálni a munkapiaci igényeket, most azonban ez meg fog változni.

A GDP-adatok alapján azt monda, hogy visszatértünk a 2008-as szintre, és innentől az út felfelé vezet. A növekedés több lábon áll, amiben fontos szerepe van az exportnak, az iparnak és az építőiparnak is.

A jövő évi költségvetés kapcsán azt mondta: meg kell becsülni az szja egy százalékpontos csökkentését is. Családi adókedvezmény rendszerét bővítik, és megkezdik az alapvető élelmiszerek terén az áfacsökkentési folyamatot. Először a sertéshús áfája fog csökkenni. Hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése egy folyamat első lépése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.