BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna nagyon számít az IMF-re

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy megkapja a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a felülvizsgált hitelprogram harmadik részletét – jelentette ki a Delo című napilapnak adott interjúban Natalija Jaresko pénzügyminiszter. Ezt a pénzt már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna kapni – emlékeztetett, hozzátéve: a folyósítás nemcsak azért fontos, hogy feltöltsék a jegybank tartalékait, hanem azért is, mert az az egész lakosság hangulatát is befolyásolja.

Az ukrán parlament karácsonykor hagyta jóvá a 2016-os költségvetést – szűk többséggel, egész napos, 25-én hajnalba nyúló vita után –, amelyet az IMF elvárásainak megfelelően állítottak össze. Ennek része az adórendszer módosítása is: egyebek közt egykulcsos lett a személyi jövedelemadó, és felére, 22 százalékra csökkent a munkáltatók járulékterhe. Ellensúlyozásképp viszont jelentősen megemelték a dohányra, az alkoholfélékre és az üzemanyagokra kivetett adókat. A költségvetést az IMF által megengedett 3,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadták el, a nemzetközi szervezet azonban még nem közölte, hogy minden tekintetben kielégítőnek tartja-e a büdzsé egészét (kifogásolhatják például, hogy nem született meg egy teljesen új adótörvény). A parlamenti szavazás előtt mindenesetre az IMF figyelmeztette a törvényhozókat: ha a jövőre, illetve középtávra kitűzött céloktól eltérő költségvetést hagynak jóvá, akkor azonnal leállítják a 17,5 milliárd dolláros programot, ami nyilvánvalóan hatással lesz a hozzá kapcsolódó nemzetközi finanszírozásra is.

Az esedékes 1,7 milliárd dolláros IMF-hitel átutalása a feltétele annak, hogy az USA is folyósítsa az általa megígért egymilliárd dollárt – hangsúlyozta az interjúban Jaresko –, és ettől függnek a kilátásba helyezett, összesen mintegy 1,7 milliárd dollár értékű uniós kölcsönök is.

Ukrajna idén már csaknem 10 milliárd dollárt kapott az IMF-től és más nemzetközi hitelezőktől a Reuters szerint, emellett sikerült megállapodnia magánhitelezőivel arról, hogy névértéken 20 százalékkal csökkenti kötvénytartozásait, illetve elhalasztja a törlesztés megkezdését. Megoldatlan probléma viszont az a 3 milliárd dolláros hitel, amelyet december 20-ig kellett volna visszafizetni Oroszországnak, de Kijev nem törleszt, mert nem ismeri el szuverén adósságnak. A türelmi idő év végéig tart – figyelmeztetett a határidő lejártával az orosz kormány több tagja is –, utána Moszkva perre viszi az ügyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.