BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszabb jövőt vár az IMF Magyarországon

Rontotta az idei, javította a jövő évi magyarországi növekedési várakozásokat az IMF. Az idén így most már Magyarországon 2,3 százalékos bővülési ütemet vár a Nemzetközi Valutaalap, ami a leginkább pesszimista jóslatok közé tartozik.

Érdemben valójában nem változtatott tavaly októberi Magyarországra vonatkozó előrejelzésén az IMF, amely ugyan kicsit rontott az idei, de javított a jövő évi növekedési kilátáson, és persze nagyot korrigált az inflációs prognózison. Az idén így most már Magyarországon 2,3 százalékos bővülési ütemet vár a Nemzetközi Valutaalap, ami a leginkább pesszimista jóslatok közé tartozik – ennél azért az Európai Bizottság is többet vár, a jegybank pedig még magasabb ütemet. Az elemzés kevés hazánkra utaló megjegyzése közül az egyik a pesszimizmust magyarázni látszik: e szerint az uniós források hatásának fokozatos eloszlása, és a délkelet-európai kismértékű élénkülés hatására marad a magyar növekedés mérsékelt.

Valószínűleg az IMF úgy látta, hogy az uniós átállás hatása az idén a korábbinál is nagyobb visszatartó erő lehet, ám jövőre ugyanez a visszájára fordul, hiszen az őszi előrejelzéshez képest ellentétesen változtak a bővülési prognózisok a két évben: akkor 2016-ra jósoltak 2,5, jövőre 2,3 százalékos ütemet, most pedig pont fordítva.

Az inflációs prognózis változtatását egyértelműen a nyersanyagárak korábban vártnál tartósabban alacsony szintje indokolja, az IMF így az idén fél, jövőre pedig már 2,5 százalékos ütemet vár, persze azzal a megjegyzéssel, hogy az idén bőven a cél alatt lesz az árnövekedési ütem. Az idén év végére 1,2 százalékos inflációs számot várnak, míg jövőre a decemberi 12 hónapos visszatekintő árindex a várakozás szerint 2,6 százalékos lesz – vagyis az inflációs célt 2018-ban érheti el az ország a prognózis szerint.

A Valutaalap továbbra is úgy véli, hogy a fizetési méreg egyenlege hosszabb távon jelentősebben mérséklődni fog, bár ismét felfelé voltak kénytelenek korrigálni az idei és a jövő évi várakozást is. Most már ők is a GDP 5 százalékát meghaladó egyenleget várnak jövőre is (de még mindig a legalacsonyabb szintűt), miközben ősszel még úgy gondolták, 2017-ben már a négy százalékát sem teszi ki a nemzeti terméknek a szaldó.

Javított a Nemzetközi Valutaalap a munkanélküliségi rátára vonatkozó prognózison is, úgy látják: a ráta 6,7 százalékos lesz az idén (ősszel még 7 százalékot vártak), és jövőre tovább csökken 6,5 százalékra – mindkettő sokkal kedvezőtlenebb jóslat az Európai Bizottság prognózisánál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.