BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő számok: Hanyatlik Magyarország versenyképessége! Történelmi mélységbe jutottunk

Nagyot romlott Magyarország versenyképessége a Világgazdasági Fórum idei jelentése szerint. A 69. helyen állunk, ami hat pozícióval rosszabb a tavalyi helynél. Ez a legrosszabb eredmény, amit valaha elért az ország.

Történelmi mélypont

Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága és a 28 tagú Európai Unió 25. legversenyképesebb tagállama – derült ki a Világgazdasági Fórum (WEF) idei versenyképességi felméréséből. Hazánk versenyképességi pontszáma 4,2 pont, ami minden idők legrosszabb eredménye a Kopint-Tárki elemzése serint. (A Kopint-Tárki a WEF magyarországi együttműködő partnere.)

Kelet-­európai versenytársaink közül Magyarország versenyképessége romlott a legjobban. Szerkezetileg a magyar versenyképesség leginkább a bolgár-­román pároshoz hasonlít, de közel áll hozzánk a horvát struktúra is. Ezekre a tagállamokra általában a rossz versenyképességi alapok jellemzőek: intézményrendszer, infrastruktúra és egészségügy.

Problémás intézmények

A magyar versenyképesség gyengeségei a versenyképességi struktúra két végén találhatóak: az intézményrendszerben és az innovációs képességben. Ezen kívül kisebb mértékben ugyan, de gondok vannak az infrastrukturális ellátottsággal, valamint a pénzpiaccal is – közölte a Kopint-Tárki.

Versenyképességünkben 8 olyan pont is van, amelyek a világon a legrosszabbak között vannak. Ebből 4 található az intézményrendszer kategóriában. Jelen felmérés alapján intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek. A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak.

Kevés a tudományos kutatás

Innováció kategóriában is intézményi problémák állnak fenn. A felmérés szerint a kormányzat nem ösztönzi megfelelően a tudományos kutatást, valamint a fejlett technológiák beszerzését, pedig a magyar kutatóintézetek valamint technológiai vállalatok minősége a világátlag felett van (igaz a világ tudományos elitjétől még is távol esik). A Kopint-Tárki rámutat: az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok közötti együttműködések pedig nagyon gyengék. Ennek egyik folyománya, hogy a vállalatok technológiai kapacitása elmarad a világszínvonalhoz képest, pedig ha saját fejlesztéssel nem is, de know-how vagy licenc vásárlással fel tudnának zárkózni a jelenlegi technológiai világszínvonalhoz.

Komoly gondok vannak a hazai pénzpiaccal is a Világgazdasági Fórum jelentése szerint. A vállalatoknak csupán elenyésző része képes és hajlandó a tőkepiacről forrást bevonni. A vállalkozások döntő többsége továbbra inkább banki hitelből jut forráshoz, nemzetközi összehasonlításban még mindig magas kamatok mellett.

Jók a makroszámok

A több gyenge pont ellenére vannak olyan strukturális elemek a magyar versenyképességben, amelyek feljebb "húzzák" pontszámunkat. Ezek a mutatók kizárólag a makrogazdasági indikátorok témakörébe tartoznak. A lakosság GDP arányos megtakarításai magasak, továbbá igen jók az államháztartási, szintén GDP-arányos, mutatószámok. Ezen kívül az infláció alacsony, ami ugyan globális összehasonlításban jónak számít, ám regionálisan és helyi szinten igen károsnak mondható a defláció. Jó pont azonban, hogy az árak növekedésének várható megindulása után sem lesz magas infláció.

A GDP arányos 75% körüli államadósság globális összehasonlításban sem mondható túl jónak, azonban számos fejlett országban ennél jóval magasabb szint mellett működik a gazdaság, így összességében az államadósság csökkenés pozitívan hat versenyképességünkre.

Lemaradunk a régiótól

Magyarország versenyképessége a szűken vett régiónkkal összehasonlítva sajnos kifejezetten rossz. A 12 versenyképességi mutatóból 4 legrosszabb is hazánkhoz tartozik, ezek közül pedig egészen kirívó az intézményi háttér gyengesége, amely világviszonylatban is rossznak számít. Átlagosan a magyar intézményi háttér több, mint fél ponttal rosszabb, mint a régió többi országában.

Relatíve azonban mégsem az intézményi háttér a leggyengébb Magyarországon, hanem a felsőoktatás és szakképzés színvonala és a vállalatok technológiai intenzitása. Ezekben a versenyképességi pillérekben átlagos lemaradásunk 1,5 pont. A régióban egyértelműen Csehország számít a legjobbnak versenyképesség szempontjából, amit Szlovénia követ, igaz ez utóbbi esetében már vannak régiós szinten is gyenge pontok.

Svájc az élen

2016-­ban, ahogy korábban is, a világ legversenyképesebb állama Svájc, amit Szingapúr és az Amerikai Egyesült Államok követ, így a dobogón nincsen változás. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD tagállamok dominálják, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is úgymint Kína (28.), India (39.) vagy Oroszország (43.).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.