BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az energiaárak zuhanása magával rántja a magyar ipar árait is

Az ipari termelői árak átlagosan 2,6 százalékkal csökkentek szeptemberben. Az energiaágazatban 7 százalékosnál is nagyobb volt a visszaesés.

2016 szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 2,6, ezen belül a belföldi értékesítési árak a feldolgozóiparban 1,0 százalékkal csökkentek - közölte a KSH. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban – az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására – 7,1 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól. Az ipar exportértékesítési árai 2,5 százalékkal estek az egy évvel korábbihoz képest.

A 2015. szeptemberihez képest az ipar belföldi értékesítésének árai 2,8 százalékkal csökkentek. Ezen belül az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 4,4 százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 2,5 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 1,9, a kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai – szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében – 16,1 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Az év első kilenc hónapjában a tavaly január–szeptemberihez képest a belföldi értékesítés árai 4,0, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,1 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.