BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump politikája is befolyásolhatja a Fed lépéseit

Folyamatosan kedvező hírek érkeznek az Egyesült Államokból, amelyek alapján az amerikai Federal Reserve (Fed) szigoríthat a monetáris kondíciókon az idei évben.

Januárban sokkal több munkahely keletkezett az USA gazdaságában, mint azt az elemzők várták, igaz, hogy a munkanélküliségi ráta ezzel párhuzamosan kismértékben emelkedett. A munkaügyi minisztérium közlése szerint az év első hónapjában 227 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma, ami jóval meghaladja a tavaly decemberi 157 ezret. Az elemzők 175–200 ezer közötti új munkahelyre számítottak, vagyis az USA gazdasága jobb állapotban van, mint ahogy a szakértők hitték. A munkanélküliségi ráta ugyan a decemberi 4,7 százalékról 4,8-ra növekedett, miután egyre többen keresnek munkát.

[caption id="" align="alignleft" width="599"]Egyre többen dolgoznak. Fotó: MW Egyre többen dolgoznak. Fotó: MW[/caption]
A feszesebbé váló munkaerőpiac miatt a vállalatok kénytelenek egyre többet fizetni a dolgozóknak, ami a gazdaság élénkülését vetíti előre, de inflációs hatása is van. Januárban 0,1 százalékkal nőtt az órabér, ami 12 hónap alatt 2,5 százalékos emelkedés.

Mindez abba az irányba mutat, hogy a Fed kettős mandátumának elérését – az árstabilitást és a teljes foglalkoztatást – folyamatosan szigorodó monetáris feltételekkel teljesítheti. Donald Trump költségvetési lazítása és tervezett adócsökkentése szintén keresletélénkítő hatású, ami magasabb inflációhoz vezethet, éppen ezért a Fed az elemzők szerint idén legalább kétszer, de az sem kizárt, hogy háromszor emeli a jelenleg 0,5–0,75 százalékos sávban lévő alapkamatot.

Ellentétes hatást válthat ki, ha Trump politikájának a világkereskedelem bővülésére és az amerikai gazdaság növekedésére nézve kedvezőtlen hatásai fognak inkább dominálni. Ennek első megnyilvánulása az egyes muszlim országokra kiadott beutazási tilalom, amely miatt megtorpant a tőzsdeindexek száguldása, és tudatosodott a befektetők fejében, hogy Trump lépéseinek nemcsak növekedésösztönző, hanem bizonytalanságnövelő hatásaik is vannak a gazdaságra nézve. (A tilalmat most hétvégén a sattle-i bíróság és a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság is hatályon kívül helyezte.) Mindezek miatt a Fed óvatosan fogja emelni az alapkamatot, főképp, ha fokozódik a volatilitás és a bizonytalanság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.