BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világot hódítana a magyar szabadalom

Duplájára növelte termelékenységét az elhasznált gumiabroncsokat környezetbarát technológiával újrahasznosító AquaJet, így hartai üzeme mostantól alkalmas a nagyobb volumenű nemzetközi megrendelések teljesítésére is.

A gépsorok felújításával, valamint egy új gyártósor beüzemelésével évi 380 tonnáról duplájára, közel 770 tonnára növelte gyártókapacitását az AquaJet. Emellett a korábbihoz képest többféle méretű gumiabroncsot is képes már feldolgozni a mintaüzem, ráadásul mindezt 25 százalékkal alacsonyabb fajlagos energiaráfordítással.

A projekt teljes költsége mintegy 750 millió forint volt, ebből 412 millió forint nem visszatérítendő támogatást a Norvég Alap Zöld Ipari Innováció Programja biztosított.

A magyar tulajdonú cég célja a széleskörű nemzetközi piacszerzés. Az újrahasznosított gumipor mellett a technológiát is értékesítik majd a világpiacon. Az eljárás alapja a speciális ultranagy nyomású vízsugaras őrlési módszer, amellyel a járműabroncsot alkotó különböző típusú gumik külön-külön kinyerhetőek. A végtermék egy igen nagy tisztaságú, kémiailag aktív, fémmentes, 400 mikron alatti átmérőjű részecskékből álló gumipor. Ez a gumi-, gumiabroncs-, építő- és műanyagipar területén kiválóan hasznosítható alapanyagként és alapanyag-helyettesítőként hasznosítható.

Az AquaJet Zrt. technológiája 2016-ban elnyerte a „Környezeti teljesítmény" (Environmental Achievement) díjat a Hannoverben zajló Tire Technology Expo 2016 rendezvényen, amely a világ legjelentősebb, abroncsok gyártásával foglalkozó kiállítása és konferenciája. A környezetbarát eljárás már korábban is több nemzetközi fórumon részesült elismerésben, ezek közül a legjelentősebb a 2008-ban a franciaországi POLLUTEC nemzetközi környezetvédelmi szakkiállításon nyert díj.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.