BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt a magyar szabadalmak száma

Németek, amerikaiak és svájciak kezdeményezték tavaly a legtöbben, hogy európai szabadalmukat Magyarországon is hatályba léptessék.

A Magyarországon hatályos szabadalmak száma a tavalyi év végén, 23 782 volt, 8,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a Világgazdasággal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A szabadalmak 68 százaléka mögött öt szakterület áll, a legnépszerűbb a gyógyszerészet, az egyéb berendezés és a műszerek kategóriája, majd a vegyészeti és a fémtermékek következnek.

A növekedést főként a hatályos európai szabadalmak körének 13,8 százalékos bővülése okozta a hivatal szerint. Német, amerikai és svájci székhelyű vállalkozások, illetve magánszemélyek nyújtották be tavaly a legtöbb kérelmet európai szabadalmaik magyarországi hatályosítására, de ott van a top 10-ben Franciaország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, Hollandia, Ausztria, Svédország és Belgium is.

Az SZTNH szerint fontos nemzetközi vonatkozású eredmény, hogy a tavaly júliusban budapesti székhellyel megnyíló Visegrádi Szabadalmi Intézet a visegrádi országok feltalálói és vállalkozásai számára az eddigieknél előnyösebb feltételekkel teszi lehetővé a Szabadalmi Együttműködési Szerződésbe (PCT-rendszerbe) történő bekapcsolódást. Az intézet december 31-ig 58 PCT-kutatási kérelmet, köztük 21 magyar eredetűt fogadott, ami felülmúlja az eredeti várakozásokat.

A nemzeti védjegyoltalmak száma az előző évek 55 ezres szintjén maradt idehaza, a leggyakrabban megjelölt áruosztályok közt szerepelt tavaly a reklám és kereskedelmi ügyletek; az oktatás, kultúra és sport; a vendéglátás-élelmezés; az időleges szállásadás, illetve a gyógyszerészeti, egészségügyi termékek. Az európai uniós védjegyek száma 10,5 százalékkal, 1,32 millióra ugrott.

A hazánkra kiterjesztett nemzetközi védjegyek állománya ugyanakkor 10,9 százalékkal, 94,5 ezerre mérséklődött, többek közt az uniós védjegyrendszer elszívó hatása miatt. A lajstromozott nemzeti védjegyek kétharmadának magyar volt a jogosultja, a külföldiek többsége amerikai, brit, német, svájci és japán székhellyel rendelkezett. Százévesnél idősebb védjegyből 53-at tartottak tavaly számon, ilyen a német DaimlerChrysler, a Kodak, a Telefunken és az Osram, az amerikai Johnson & Johnson, valamint a magyar Richter Gedeon, Chinoin és Egis.


Tavaly tovább csökkent az SZTNH-nál a függő szabadalmi ügyek állománya, 16 százalékkal 1478 bejelentésre. Ezzel párhuzamosan az eljárások átlagos átfutási ideje is mérséklődött 18 százalékkal, 19,7 hónapra. A megadások száma 26 százalékkal, 271-re esett vissza, ami a függő ügyállomány drasztikus csökkenésének és a korábbi évek visszaeső bejelentési kedvének tudható be. A nemzeti úton benyújtott szabadalmi bejelentések száma az előző évit 5 százalékkal meghaladva 665-re nőtt, ebből 616 a hazai eredetű.

Emellett európai szabadalom megszerzésére az Európai Szabadalmi Egyezmény (ESZE) alapján 38 szerződő tagállamban van lehetőség, amelyet a hazai hivatalnál ugyanúgy lehet kezdeményezni, mint az Európai Szabadalmi Hivatalnál (ESZH). Az éves szinten 60 ezres nagyságrendű, HU-megjelöléssel megadott európai szabadalomból a magyarországi hatályosítás iránti kérelmek száma tavaly 4342 volt, 21 százalékkal több, mint 2015-ben. Az SZTNH szerint a bővülés mögött elsősorban nem az ország gazdasági teljesítménye áll, hanem az ESZH új teljesítményértékelési rendszere, az elvárások miatt jóval több európai szabadalmat adtak meg ebben az időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.