BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassuló pályára álltak a vezető gazdaságok

Gyenge első negyedéves növekedési adatot produkált az Egyesült Államok.

Gyenge első negyedéves növekedési adatot produkált az Egyesült Államok: a negyedéves alapon kimutatott 0,7 százalékos első becslés messze van a Barack Obama elnöksége záró negyedévében mért 2,5 százaléktól, s még távolabb esik az utód, Donald Trump által optimálisnak mondott 4 százaléktól. Ennek hátterében az áll, hogy noha az amerikaiak többsége optimistán látja a gazdaság jövőjét, mégsem nyitották meg ennek megfelelően a pénztárcájukat Trump beiktatása óta.

Az amerikai GDP 70 százalékát kitevő belső fogyasztás enerváltsága meg is látszik az utóbbi három év leggyengébb számain. A beruházások egészséges növekedést jeleznek, a kiskereskedelmi forgalom és kiemelten a járműeladások alakulása viszont ad okot némi aggodalomra. A lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal bővült csupán a negyedévben, míg az előző három hónapot 3,5 százalékos bővülés jellemezte.

A gazdaság növekedése egyelőre a tőzsdei optimizmusban merül ki, Trump megválasztása óta a vezető indexek 11 százalék körüli erősödést mutatnak. A konjunktúraindexek is csúcson vannak, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra süllyedt. A The New York Times elemzői szerint a megtorpanás csupán átmeneti időre szól, ám egyre viszont kétségtelenül jó: muníciót ad a Trump-adminisztráció kezébe ahhoz, hogy a történelminek hirdetett adócsökkentési program végrehajtásával, a fejlődés gátját képező szabályozási korlátok lebontásával lökést adjon a gazdaságnak. A Fednek is újra kell értékelnie monetáris politikáját, ezt a heti ülésükön meg is tehetik, s elgondolkozhatnak arról, hogy az idei évre belengetett még két kamatemelés milyen hatást okoz a gazdaság számára. Annyi biztos, hogy amíg ezen merengenek, a most egy százalékon álló irányadó ráta a helyén marad.

A font vásárlóerejének látványos csökkenése meglátszik a brit gazdaság első negyedévén is. Megdrágult az élet a júniusi Brexit-szavazás óta, s a lakosság költekezési hajlandósága is mélypontra jutott. A negyedéves növekedési ráta az első, 0,3 százalékos becslés szerint jóval elmaradt mind a várakozásoktól, mind a 2016-ot záró három hónap 0,7 százalékos adatától. Az biztos, hogy a júniusi választási kampányban ez az adat nem mutat jól a konzervatívok „dicsőséglistáján”. A lassulás az elemzők szerint itt nem áll meg, jóllehet a brexites horrorforgatókönyveknél mindenképp jobban alakul a GDP. Az infláció felgyorsulása viszont erősen visszaveti a fogyasztást, a brit gazdaság hajtóerejét. A béremelkedés megtorpant, a vásárlóerő még mindig a válság előtti szinteken jár, ez is nehezíti a helyzetet.

Az évzáró három hónap 0,5 százalékos bővülése után szerényebb, 0,3 százalékos negyedéves fejlődési tempóra váltottak a franciák is. Itt az elnökválasztás kétséges kimenetele mellett az enyhe tél miatt alacsonyabb energiaigény és az export lanyhulása húzta le az adatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.