BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon viszik a hosszú lakossági állampapírokat

A PMÁK-ból már 3 rábocsátásnál tartanak.

Újabb rábocsátásokat kellett meghirdetnie az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) több hosszú lejáratú lakossági állampapírból is. A 2022-ben lejáró Prémium Magyar Államkötvényből (PMÁK) a múlt héten már harmadjára hirdettek meg rábocsátást, ennek valószínűleg az az oka, hogy az eddig felajánlott mennyiség vészesen fogyóban van. Az inflációt követő kamatozású ötéves kötvényt február második felében kezdték el forgalmazni, és eredetileg 100 milliárd forint értékben hirdették meg. A harmadik rábocsátás után már 200 milliárd forintnál tart az értékesíthető volumen.

Gyorsan fogy az új Kétéves Állampapír is. Ezt a fix kamatozású kötvényt április elején kezdték forgalmazni eredetileg 50 milliárd forint értékben. A befektetők azonban olyan gyorsan elkapkodták a hitelpapírokat, hogy tíz nappal az értékesítés elindítása után 100 milliárd forinttal 150 milliárdra kellett emelni az értékesíthető mennyiséget, amit a múlt héten további 50 milliárddal 200 milliárd forintra növeltek.

A rövidebb futamidejű állampapírok közül a korábban kedvencnek számító Kamatozó Kincstárjegyre már nem ilyen nagy a kereslet. A múlt héten meghirdetett 54,9 milliárd forintnyi értékpapír nem fogyott el teljesen, a befektetők csupán 53,6 milliárd forintnyit jegyeztek belőle. A Féléves Kincstárjegyből 14,3 milliárd forintnyit hirdettek meg, a benyújtott igények mennyisége meghaladta a 24,7 milliárd forintot, ezeket az ÁKK kivétel nélkül elfogadta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.