BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Opten: Újra lendületben az építőipar

Mind termelés, mind cégalapítás tekintetében pozitív fordulatot vett az építőipar 2017. első negyedévében.

Nemcsak a cégalapítások száma, de a termeléshez kapcsolódó összes mutató is szépen alakul. Már a január is kiemelkedő volt a 2016-os adatokhoz képest, de februárban gyakorlatilag az összes építménycsoportban nőtt a termelés, a szerződésállomány és az új szerződések volumene is az előző évi bázishoz viszonyítva – olvasható az Opten elemzésében.

A termelési számokhoz azért hozzá kell tenni, hogy a 2016-os bázis nagyon alacsony volt, és a jelenlegi termelés még a 2010-es szintet sem éri el. Pozitív jelenség azonban, hogy már nemcsak a központi infrastruktúra beruházások húzzák az ágazatot, hanem a piaci folyamatokhoz egy fokkal erősebben kötődő épületépítési projektek is.

„Az építőipar mindig is kilógott a hazai trendek közül, hol pozitív, hol negatív értelemben, és nincs ez másképp a friss adatokat vizsgálva sem. Míg a cégalapítások száma országos szinten stagnálni látszik, addig az építőipar nemcsak magához képest, de az országos trendekhez viszonyítva is kiugrót produkált az első negyedévben” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A cégalapítási számok mögé nézve látszik, hogy nem csupán technikai adatokról van szó: pontosan 100 cég jött létre 2017. első negyedévében „Épületépítési projekt szervezése” főtevékenységgel, ilyen magas számra a szakágazatban már több mint 5 éve nem volt példa. Ez is azt érzékelteti, hogy komolyabb projektek is tömegesen indulnak.

A cégalapítások ellenére is csökken a szektor cégeinek a száma, de a most törlésre kerülő társaságok többségében már régóta alvó, vagy nem működő cégek. Ezek a vállalkozások egy évek óta tartó konszolidációs folyamat eredményeképpen kerülnek ki hivatalosan is a cégvilágból. Azonban még mindig nagyon magas a felszámolási arány a szektorban, tehát továbbra is sok a kifizetetlen számla, azaz „veszélyes üzem” az ágazatban tevékenykedni.

Az építőiparhoz szorosan kötődnek az ingatlanügyletekkel foglalkozó cégek, de ebben az ágazatban még egyelőre nem jeleznek változást a regisztrált adatok. 450-550 körül voltak az elmúlt negyedévekben a cégalapítási számok az ingatlanügyletek terén, és ez nem volt másképp 2017. első negyedévében sem.

Az építőipar és az ingatlanügyletek szektorban együtt több mint 90 ezer cég működik, ami a hazai cégbázisnak több mint a 15 százaléka. „A magas cégszámhoz azonban hozzá kell tenni, hogy a mikrovállalkozások adják a mezőny jelentős részét, és a cégek várható élettartama sem túl magas” – mondja Pertics.

A két szektor együttes teljesítménye komoly tényező nemzetgazdasági szinten is. Az elmúlt évek hullámzó teljesítményt hoztak, 2013 kiugró volt ugyan, de ez vélhetően jelentős részben az akkori infrastruktúra beruházásoknak volt köszönhető.

„Összességében tehát még gödörben van a szektor, de talán már túl van a gödör legmélyén. A kérdés leginkább az, hogy hosszú távon mennyire tud kiegyensúlyozottan fejlődni az ágazat” – emelte ki az Opten szakértője.

A mostani felfutásban jelentős szerepe van a központi kormányzati ösztönző eszközöknek, az alacsony alapkamatnak, a hitelprogramoknak, a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek. Senki nem tudhatja biztosan, hogy ebből mennyi a „piac” igazi hatása, és mennyi a mesterséges lélegeztetés. Az egyértelmű, hogy a szektor életben tartásához szükség volt valamilyen szintű ösztönzésre, hosszú távon viszont a gazdaság számára egészséges lenne a versenyszektor szerepének fokozatos erősödésére. E tekintetben azonban vannak komoly problémák, a szektorra jellemző a szakemberhiány, a felszámolások még mindig magas aránya. Általánosságban a likviditás, az üzleti etika, a kiszámíthatóság és a piaci bizalom tekintetében van még fejlődési potenciál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.