BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglódultak az ipari termelői árak

Idén júniusban az ipari termelői árak összességében 1,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Idén júniusban az ipari termelői árak összességében 1,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében. Eszerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 3,2 százalékkal nőttek, amelyen belül a kétharmad súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,5, a közel háromtizednyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 0,2 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ipar exportértékesítési árai 0,8 százalékkal nőttek az előző év júniusához képest – áll a jelentésben.

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,2 százalékkal nőttek. Belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 5,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítés árai 0,8 százalékkal nőttek. Ezen belül a (95,1 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóipari árak 0,9 százalékkal emelkedtek, míg a (4,6 százalék súlyú) energiaipar árai 2,4 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítés árai 5,5, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal magasabbak voltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.