BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább folytatódott a bankok kiszorítása

A pénzpiaci hozamokon keresztül tarthatók fenn a laza monetáris kondíciók.

A benyújtott 248 milliárd forint banki ajánlatból 125 milliárd forintot fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szerdai három hónapos jegybanki tenderen, ezzel 50 milliárd forinttal – 500 milliárdról 450 milliárd forintra – csökkent az állomány a 175 milliárd forintos lejáratot is figyelembe véve – közölte honlapján a jegybank. Az MNB monetáris tanácsának legutóbbi döntése értelmében a harmadik negyedév végére 300 milliárd forintra mérséklődik a három hónapos eszköz állománya, és úgy tűnik, hogy jó úton jár a jegybank ebbe az irányba.

A tanács negyedévente határoz a korlát mértékéről, legközelebb szeptemberben dönt az év végi szintről. Szeptemberben 275 milliárd forintnyi három hónapos betét jár le, azaz a meghatározott limit 125 milliárdos friss betét elhelyezését engedi meg. Októberben viszont csak 50 milliárd forint lesz a lejáró betétek összege. A monetáris tanács idén március végére 750, június végére 500 milliárd forintos korlátot szabott a három hónapos betét befogadására.

A monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében a testület megerősítette, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak jövőbeli változtatását a monetáris eszköztár szerves részének tekinti. Ez azt jelentheti, hogy ahogy eddig, úgy a továbbiakban is csökkentheti a felső korlátot.

Szeptemberben 275 milliárd forint értékben járnak le a három hónapos betétek. MNB

A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza monetáris kondíciók fenntartását és a gazdasági növekedés ösztönzését. A tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki a monetáris kondíciók alakulásában elvárt hatást. Elemzők szerint tartósan alacsony állampapír-hozamokra és bankközi kamatokra törekszik az MNB a laza monetáris politika fenntartására, sőt akár tovább is lazíthat a kondíciókon.

Erre különösen akkor kerülhet sor, ha a forint árfolyama tovább erősödik – tegnap 303 körül jegyezték az euró ellenében –, és áttörné a 300-as kurzust. Ebben az esetben ugyanis elemzők szerint veszélybe kerülne a jegybank nyereségessége (habár a hivatalos közlés szerint nincs eredménycélja), és a gazdaság növekedési kilátásai is romolhatnának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.