BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi mélyponton a német munkanélküliség

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliségi ráta Németországban szeptemberben, híven tükrözve a legnagyobb európai gazdaság robusztus növekedését.

A német munkaügyi hivatal pénteken közölte, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 23 ezerrel, 2 millió 506 ezerre csökkent.

A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal, 5,6 százalékra esett, Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szinten áll. Augusztusban és az azt megelőző három hónapban 5,7 százalékon stagnált a munkanélküliség.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy ötezerrel csökken a munkanélküliek száma szeptemberben, és a munkanélküliségi ráta pedig 5,7 százalékon marad.

Forrás: AFP

Szezonális kiigazítás nélkül számolva 96 ezerrel, 2 millió 449 ezerre süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 5,5 százalékra esett az augusztusi 5,7 százalékról. Az egy évvel korábbihoz képest 159 ezerrel volt kevesebb a regisztrált munkanélküliek száma szeptemberben.

A szövetségi statisztikai hivatal által ugyancsak pénteken közölt adatok arról tanúskodnak, hogy augusztusban tovább nőtt a foglalkoztatottság Németországban. Hozzávetőleg 44 millió 314 ezer munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly augusztushoz képest 687 ezerrel, 1,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliek száma 1,6 millió volt, 171 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban.

Angela Merkel német kancellár azt ígérte a szeptember 24-i országos választást megelőző kampányban, hogy újraválasztása esetén tovább dolgozik azért, hogy 2025-re elérjék a teljes foglalkoztatottságot, ami lényegében a munkanélküliségi ráta 3 százalék alá történő leszorítását jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.