BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság beperli az Apple-t

Brüsszel bírósághoz fordul az Apple-nek nyújtott tiltott ír állami támogatás beszedése miatt. Az amerikai óriáscég 13 milliárd euró adót nem fizetett meg.

Az uniós bírósághoz fordul az Európai Bizottság az Írország által az Apple-nek nyújtott tiltott állami támogatás miatt, miután Dublin máig nem gyűjtötte be az amerikai informatikai óriáscégtől az elmaradt adót, amelynek összege a 13 milliárd eurót (körülbelül 4 ezer milliárd forint) is elérheti – jelentette be a brüsszeli testület szerdán.

Írországnak vissza kell fizettetnie az Apple-nek nyújtott illegális állami támogatások összegét. Eltelt több mint egy év a bizottság döntése óta, de az ír hatóságok a pénzt még részben sem szedték be

- közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos
Forrás: AFP

A bizottság tavaly arról számolt be, hogy Írország illegális adótámogatásokat nyújtott az Apple-nek, amely lehetővé tette, hogy a vállalat éveken keresztül lényegesen kevesebb adót fizessen más cégeknél, ezért Brüsszel a mintegy 13 milliárd euró értékű támogatás és a kamatok visszafizettetésére szólított fel. A döntés ellen Dublin és az Apple is fellebbezett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.