BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet vásároltunk idén ősz elején, mint tavaly ugyanekkor

Idén szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,2 százalékkal emelkedett, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – írja második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,2 százalékkal nőtt 2017. szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelemről szóló második becslésében. Eszerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,8 százalékkal bővült, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal csökkent.

Forrás: AFP

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 12,2 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (17 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- és a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (egyaránt 13 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (9,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (7,1 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (6,2 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene ugyanakkor 0,5 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 898 milliárd forint volt 2017. szeptemberében – áll a becslésben. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Forrás: KSH

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,3 százalékkal emelkedett 2017. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva.

A becslés végül kitér arra is, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

„Az elmúlt időszakban tapasztalt bővülés azt mutatja, hogy a háztartásoknak a válság idején lecsökkent fogyasztása egyre inkább megjelenik, és folyamatosan nő a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet. Ezt támasztja alá a lakossági hitelállomány, ezen belül is a fogyasztási hitelek több hónapja tartó, dinamikus növekedése is” – véli a KSH adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca közleményében kifejtette: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 3,5 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy 2014-ben már meghaladta a válság előtti szintet. „2010 januárjához képest 23,9 százalékkal magasabb Magyarországon a kiskereskedelem forgalma ebben a hónapban, megelőzve ezzel az EU kiskereskedelmi forgalmának 11,8 százalékos átlagát” – fűzték hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.