BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállapodtak: 13 milliárd eurót fizet az Apple Írországnak

Tizenhárommilliárd eurót fizet az Apple Írországnak, miután az Európai Bizottság megállapította: az amerikai óriáscég minimális adót fizetett az ír államkasszába.

Tizenhárommilliárd eurót (négyezer milliárd forintot) fizet be adóként az ír államnak az Apple. A megállapodás értelmében az amerikai óriáscég készpénzállományának 5,9 százalékát fizeti be az ír államkasszába, amely fedezi az ország éves egészségügyi kiadásait.

Forrás: AFP

Korábban Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos úgy nyilatkozott: „Írországnak vissza kell fizettetnie az Apple-nek nyújtott illegális állami támogatások összegét. Eltelt több mint egy év a bizottság döntése óta, de az ír hatóságok a pénzt még részben sem szedték be”.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt , Írország gazdaságpolitikájának egyik alapja az alacsony társasági adó, illetve a multik „adótervezésének” kedvező szabályozás – nem véletlenül választotta európai székhelyeként az Apple mellett például a Google, a Facebook vagy a Twitter is.

Írország tavaly illegális adótámogatásokat nyújtott az Apple-nek, amely lehetővé tette, hogy a vállalat éveken keresztül lényegesen kevesebb (0,005 százalékos) adókulcsot fizessen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.