BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassuló bővülés a világ vezető gazdaságban

Lassult Kína exportjának és importjának növekedési üteme decemberben az előző hónapban mért váratlanul erős bővülés után, ami újabb jelzés arra, hogy mérséklődik a gazdasági növekedés az eladósodottság megfékezését és a súlyosan légszennyező gyárak felszámolását célzó kormányzati intézkedések hatására.

A kínai vámszolgálat pénteken közzétett adatai szerint az export dollárban számított értéke éves összehasonlításban 10,9, az importé pedig csak 4,5 százalékkal – 2016 decembere óta a legkisebb mértékben – nőtt decemberben. A Reuters által megkérdezett elemzők az export 9,1 százalékos növekedését várták az előző havi 12,3 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 13,0 százalékra számítottak a novemberi 17,7 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 54,69 milliárd dolláros többlettel zárt decemberben, míg elemzők 37,0 milliárd dollárra számítottak a novemberi 40,21 milliárdos szufficit után.

Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor

Jüanban számolva az export értéke 10,8 százalékkal, az importé pedig 18,7 százalékkal növekedett decemberben éves összevetésben. A novemberi 263,60 milliárd jüan aktívum után 361,98 milliárd jüanos többlet keletkezett a kereskedelmi mérlegben.

A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

A tavalyi egész évben 2016-hoz képest Kína exportja 7,9 százalékkal, 2013 óta a legerősebb ütemben, importja pedig 15,9 százalékkal, 2011 óta a legnagyobb mértékben nőtt.

A politikailag is különösen érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet Kína javára 275,81 milliárd dollár volt, így megdőlt az előző, még 2015-ben 260,8 milliárd dolláron felállított rekord. Decemberben a kínai többlet 25,55 milliárd dollár volt, csökkent kissé a novemberi 27,8 milliárd dollárhoz képest.

A legnagyobb kereskedelmi partner, az Európai Unió esetében a kínai többlet decemberben 14,6 milliárd, az éves pedig 127,2 milliárd dollár volt.

Pekingre egyre erősebb nyomás nehezedik Washington és Európa részéről a külkereskedelmi akadályok miatt, illetve a Kínából exportált acél és más termékek tisztességtelenül alacsony ára miatt. Emmanuel Macron francia elnök e heti kínai állami látogatásán arra figyelmeztette vendéglátóit, hogy ha nem nyitják meg jobban piacaikat a külföldi javak és szolgáltatások előtt, más országok bezárhatják előttük piacaikat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.