BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem ördögtől való a külföldi munkavállalás

Hozzávetőleg háromszázezerre tehető azon magyarok száma, akik külföldön dolgoznak, közülük nagyjából 72 ezren a határ menti területeken élnek. A gazdasági tárca szakértője szerint a környező országokhoz képest arányaiban alacsony a külföldön dolgozó magyarok száma.

Hozzávetőleg háromszázezerre tehető azon magyarok száma, akik külföldön dolgoznak, közülük nagyjából 72 ezren a határ menti területeken élnek, és legtöbbjük Ausztriában vállal munkát – írja a Magyar Idők. A lap megkereste a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tanácsadóját, aki szerint arányaiban a környező országokhoz képest alacsony a külföldön dolgozó magyarok száma a rendelkezésre álló adatok alapján.

Kép: Shutterstock

Pontos adatok nincsenek a külföldön élő és munkát vállaló vagy a külföldre ingázó munkavállalók számáról, ugyanakkor a rendelkezésre álló statisztikák alapján viszonylag jól becsülhető a számuk. Egyfelől a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpia­ci felméréséből és a népszámlálási adatokból, másfelől pedig az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat gyűjtései alapján lehet eligazodni, amihez a pontos adatokat a tagállamok szolgáltatják.

Ezek alapján nagyságrendileg háromszázezer magyar munkavállaló dolgozhat külföldön, közülük hozzávetőleg 72 ezren lehetnek az ingázók, tehát a Magyarországon élő, de külföldön munkát végzők

– részletezte Szalai Piroska.

Szalai szerint nem ördögtől való dolog a külföldi munkavállalás, mivel részben a nyelvtudás, részben a tapasztalat megszerzése és a szakmai kapcsolatok építése miatt sok területen nélkülözhetetlen.

Az NGM tanácsadója felidézte: a munkaerőpiaci nyitás előtt, 2006 körül a magyar statisztika 25 ezerre tette a külföldi munkavállalók számát, ami 2011-re 62 ezerre nőtt. A külföldön dolgozók száma 2013-ig dinamikusan emelkedett, majd 2016-ig tovább bővült, de már kisebb mértékben. Tavaly nagyjából kiegyenlítődött a külföldi munkavállalók és a hazatérők száma, sőt egy kicsit többen jöttek haza, így majdnem hatezerrel kevesebben vannak a más országban munkát vállalók.

A szakértő úgy látja, Magyarországon a munkaerőhiány nem a külföldi munkavállalás miatt alakult ki, hanem a gazdaság gyors növekedése igényel több foglalkoztatottat. Most többen dolgozunk itthon, mint korábban bármikor, emellett nőtt a külföldön munkát vállalók száma is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.