BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaly is nőtt a boltok forgalma

Decemberben 4,7 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésében. A tavalyi év egészében 4,8 százalékkal nőtt a forgalom. Makrogazdasági elemzők idénre további bővülést várnak.

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,7, naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2017-ben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál

– írja becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,6 százalékkal nőtt a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedése 10,4 százalékos volt. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A múlt év első 11 hónapjában 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene 2016 január-novemberével összevetve.

A TakarékBank elemzője további fellendülésre számít

A várakozásunkhoz közeli mértékben bővült egy év alatt a kiskereskedelmi forgalom decemberben, lassulva az előző havi növekedéshez képest

- kommentálta a KSH becslését Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az elemző szerint a tavalyi 10 százalék feletti reálbér növekedés, a tavaly decemberben 17 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék körüli bővülési üteme. Így a tavaly összességében 4,8 százalékos növekedést, az idén 5 százalékhoz közeli növekedés követhet, amit támogat az idén folytatódó, várhatóan 6 százalék feletti reálbér növekedés.

Suppan Gergely szerint a kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így

a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozásunkkal, hogy a tavalyi utolsó negyedévben gyorsulhatott a GDP növekedése, így a tavalyi évre továbbra is 4 százalékos GDP növekedésre számítunk – jelentette ki az elemző.

Az Erste szerint gyorsulhat a tempó

„Előretekintve úgy látjuk, hogy a kiskereskedelmi forgalom lendülete idén is megmaradhat, becslésünk szerint 4,5 százalék körül alakulhat a tempó, ami alátámasztja azt, hogy idén is fontos motorja lesz a GDP növekedésnek a belső kereslet erősödése” – véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. A pénzintézet szerint a GDP idén 3,5 százalékkal bővülhet, mivel folyamatosan javul a belföldi üzleti és fogyasztói bizalom, illetve kifejezetten kedvezőek a globális konjunkturális kilátások.

Ezért a GDP előrejelzésünket felfelé mutató kockázatok övezik, azaz előfordulhat, hogy 3,5 százaléknál akár gyorsabb tempót is láthatunk idén

- fűzte hozzá az elemző. Hozzátette, a magyar monetáris politikát illetően érdemi változásokra nem számítanak 2018 folyamán: várakozásuk szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fenntartja az alacsony kamatkörnyezetet. Nagy Márton, az MNB alelnöke legutóbbi nyilatkozatával megerősítette azt a várakozásunkat, hogy 2019 előtt nem érdemes a kamatok emelkedésére számítani.

Az elemző kommentárjában kiemelte, az MNB nem tudja majd tartósan függetleníteni magát a nagy nemzetközi jegybankoktól, azaz sem az amerikai Fed-től, sem az EKB-tól.

Ez szerinte azt jelenti, hogy ha hirtelen fordul a széljárás a piacokon, akkor az MNB-nek nagyon figyelnie kell nehogy a hullámok elsodorják a magyar gyorsnaszádot. Az Erste előrejelzése szerint jövőre már megindulhat a magyar bankközi kamatok lassú ütemű fokozatos emelkedése.

Még semmi sem biztos

Az egész évet nézve összességében pozitív meglepetés a kiskereskedelem teljesítménye, éves szinten átlagosan 4,8 százalékkal növekedett a forgalom ebben a szektorban – véli Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza a KSH adatai kapcsán. A részleteket tekintve a szakember szerint elmondható, hogy az üzlettípusok decemberi növekedési ütemeiben nagyjából a tavalyi év egészében megfigyelhető hasonló tendencia tapasztalható.

Vélhetően a 2017 novemberében elindult nyugdíjon felül folyósított összegek (nyugdíjprémium, korrekció, Erzsébet-utalvány) inkább a nem élelmiszer típusú boltok forgalmára hatottak kedvezően. Az üzemanyag-kiskereskedelmi forgalom meghaladva az éves átlagos növekedést, 4,1 százalékkal bővült decemberben, a csekély mértékű üzemanyag-árak emelkedése ellenére.

A 2017 utolsó negyedéves GDP-növekedést illetően a vártnál gyengébb kiskereskedelmi adat önmagában még nem mond sokat, biztosabb következtetéseket csak a szerdai ipari adatok fényében lehet levonni – fűzte hozzá Virovácz Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.