BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bumerángként üt majd vissza a védővám

Az amerikai kormányzat várhatóan még a héten újabb vámokat vet ki a kínai importra, ami azonban az Egyesült Államokban is komoly gazdasági és politikai következményekkel járhat.

Donald Trump elnök sajtóértesülések szerint várhatóan már a héten bejelenti a 60 milliárd dollárnyi kínai importra bevezetendő vámokat, hogy megbüntesse Pekinget a szellemi tulajdonjog folyamatos megsértése miatt. Az intézkedés hatálybalépése azonban elhúzódhat, mert elképzelhető, hogy a kormányzat időt ad majd az intézkedés véleményezésére, így egyrészt az érintett amerikai vállalatok kifejezhetik ellenvetéseiket, másrészt tárgyalások útján megoldást találhatnak a problémára Pekinggel.

Forrás: AFP

Az importvámok a termékek széles körét érinthetik az elektronikától a telekommunikáción át a cipőig és ruházatig, valamint korlátozhatják a kínai befektetéseket az Egyesült Államokban. A Bloomberg értékelése szerint a lépés komoly kihívást jelenthet Hszi Csin-ping kínai elnök számára, aki eddig meglehetősen visszafogottan reagált Trump folyamatos panaszkodására a 375 milliárd dolláros kétoldalú külkereskedelmi deficit miatt. Peking már a korábban bejelentett acél- és alumíniumimport-vámokra is „jogszerű és szükséges” válaszlépéseket ígért. Li Ko-csiang kínai kormányfő tegnap a parlament éves ülésszaka után tartott sajtótájékoztatóján megismételte, hogy nem lehet győztese a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háborúnak, s reményét fejezte ki, hogy mindkét fél megőrzi a nyugalmát. Megígérte, hogy az ország az eddiginél jobban megnyitja gazdaságát és feldolgozóiparát a külföldiek előtt, s ezután nem kényszeríti majd arra őket, hogy átadják a technológiájukat hazai cégeknek.

Ígéretet tett emellett a szellemi tulajdon védelmére, valamint az importvámok és az adók csökkentésére, és megerősítette, hogy a gazdaság szilárd alapjainak köszönhetően tartani tudják majd a 6,5 százalék körüli növekedési célt.

Trump újabb importvámjainak hatása egyébként nemcsak a kínaiak, hanem az amerikaiak számára is fájdalmas lesz, a fogyasztói árak emelkedéséhez, a vállalati költségek növekedéséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezethet – figyelmeztettek olyan nagy kereskedelmi cégek, mint a Walmart és az Amazon. Az IT-szektor több mint negyven vállalatcsoportját, köztük az Amazont, az Alphabetet, a Facebookot és a Microsoftot tömörítő Information Technology Industry Council is arra hívta fel az elnök figyelmét, hogy az intézkedés „az amerikai gazdaság számára negatív láncreakciót” vált majd ki.

A CNBC News ezzel kapcsolatban az év elején a külföldi mosógépekre kivetett vámokat hozta fel példaként, ami a Goldman Sachs becslése szerint összességében akár 20 százalékos áremelkedéshez vezethet.

A szélesebb kört érintő vámok miatt elsősorban az alsó és a középosztály lesz kénytelen lemondani a vásárlásról, az áremelkedések gyakorlatilag el fogják vinni azt a bevételtöbbletet, amelyet a tavaly év végén elfogadott adóreform a háztartásoknál hagyott. Ennek pedig már súlyos politikai következményei is lehetnek a novemberi kongresszusi választásokon, mivel az amerikaiak – így Trump szavazói is – kimondottan árérzékenyek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.