BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amerikai seprűvel végeznek nagytakarítást a lettek

Az Egyesült Államok technikai segítségével igyekszik Lettország pontot tenni a februárban kirobbant bankbotrány végére.

Az Egyesült Államok technikai segítségével igyekszik Lettország pontot tenni a februárban kirobbant bankbotrány végére, illetve megelőzni annak esetleges megismétlődését. Érdekesség, hogy az ügy épp az amerikai pénzügyminisztériumhoz vezethető vissza, amelynek hivatalnokaival most tárgyalt a Nemzetközi Valutaalap éves washingtoni tavaszi ülésére érkező lett pénzügyminiszter, Dana Reizniece-Ozola.

A szaktárca februárban azzal vádolta meg Lettország harmadik legnagyobb bankját, az ABLV-t, hogy

részt vett Észak-Korea fegyverfejlesztéseinek finanszírozásában, illetve pénzmosási ügyletekben.

A pénzintézetet kitiltották az amerikai pénzügyi rendszerből, mire a betétesek a teljes állomány 22 százalékát, mintegy 600 millió eurót kivettek a pénzintézetből. Az ABLV likviditási támogatást kért, ám az uniós Egységes Szanálási Testület (SRB) arra jutott, hogy a bank kisegítése nem közérdek.

Forrás: AFP

A bankszektor megtépázott hírnevének helyreállítása érdekében a lettek törvényben szigorítanák a pénzintézetek fiktív vállalatokkal való viszonyát.

Emellett azt is el akarják érni, hogy a hitelezők zárolják a kockázatos ügyfelek bankszámláit. Maris Kucinskis lett miniszterelnök még februárban számolt be arról, hogy a pénzmosás elleni harc részeként megfeleznék a külföldi bankbetétesek arányát – 40-ről 20 százalékra.

Rendben zajlottak az egyeztetéseink a pénzügyminisztériummal. Tudjuk, mi a házi feladat és tisztában vagyunk a teendőinkkel

– idézi a Bloomberg a Washingtonban nyilatkozó Reizniece-Ozolát, aki úgy látja, jó úton haladnak, de erről egy Lettországba látogató amerikai pénzügyi megbízott is meggyőződhet majd.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.