BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az erős jen fogta vissza a japán exportot

A vártnál kevésbé nőtt Japán kivitele márciusban, amit részben a jen drágulásával indokoltak szakértők.

A pénzügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy a japán kivitel 2,1 százalékkal nőtt márciusban, és ezzel már a 16. egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést.

Szakértők nagyobb, 4,7 százalékos bővülésre számítottak a februári 1,8 százalékos növekedést követően.

Márciusban a jen 6,3 százalékkal volt erősebb a dollárral szemben, mint egy évvel korábban.

Különösen a japán autók és elektronikai termékek kivitele nőtt
Fotó: AFP/Peter Parks

Márciusban különösen az autók és az elektronikai termékek exportja nőtt.

Japán kivitelének növekedése az Egyesült Államokba 0,2 százalékra lassult éves szinten márciusban a februári 4,3 százalék után. Még ennél is nagyobb mértékben lassult az export növekedése az Európai Unióba, a februári 11,5 százalékról 0,3 százalékra.

Kedvező adat is volt, Japán kivitele 10,8 százalékkal bővült Kínába a februári 9,7 százalékos visszaesés után. Márciusban a japán behozatal 0,6 százalékkal csökkent éves szinten a februári 16,6 százalékos növekedés után.

Japán márciusi külkereskedelmi mérlegében 797,3 milliárd jen (7,45 milliárd dollár, 100 jen=234,49 forint) többlet keletkezett. Egy éve az aktívum kisebb, 614,7 milliárd jen volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.