BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régóta várt innovációs támogatáshoz jutottak a cégek

A cégek által rég várt lehetőség, a gépvásárlási támogatásokat nyújtó Ginop-pályázat győzteseinek kiértesítése indult meg a napokban.

Húsvétkor sem pihent a fejlesztéspolitikai intézményrendszer. A Gazdaságfejlesz­tési és innovációs operatív programban (Ginop) megkezdték a nyertes pályázók kiértesítését a 17 milliárd forintos keretösszegű, a kkv-k versenyképességét adaptív technológiai innováció révén növelni hivatott felhívás nyomán (Ginop-2.1.8). Az irányító hatóság eddig hetvenkilenc projektgazdának ítélt oda 981,3 millió forintot. Bár ez csak részeredmény, előremutató, hisz más innovációs pályázatnál előfordult, hogy másfél-két év telt el a várakozással, itt viszont két-három hónap is elegendő volt a döntés előkészítéséhez.

A mostani Ginop-kiírásban 17 milliárd forintos támogatást osztanak szét
Fotó: Földi D. Attila

A Ginop-2.1.8 keretében 5-15 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra tehetnek szert a cégek, ráadásul az elnyert összeg 75 százalékát felvehetik előlegként. Eredetileg február 15-ig várta az irányító hatóság a támogatási kérelmeket, de mivel a pályázat korai szakaszában ráharapott a piac a lehetőségre, indokolt volt azt bő egy hónappal hamarabb, január 5-én felfüggeszteni. Ekkorra ugyanis már 2062 vállalkozás 23,7 milliárd forintot igényelt, azaz a 17 milliárdos keret hamar kimerült. Viszonyításképp: a kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium előzetesen 850–3400 pozitív elbírálásban részesülő projektre számított.

A teljes cikket a keddi Világgazdaságban olvashatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.