BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A márciusi két plusz szünnap érződik az ipari termelési adaton

Márciusában az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés volumene ugyan az első becslésnek megfelelően 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, azonban a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,9 százalékkal nőtt. A KSH közlése szerint a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 márciusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017 márciusában.

Márciusban az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,7 százalékkal mérséklődött.

Az év első három hónapjában így az ipari termelés 2,5 százalékkal nőtt,

míg az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 0,2 százalékkal mérséklődött, a 37 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,9 százalékkal emelkedett.

Fotó: Földi Imre

Márciusban az ipari export volumene 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 36 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 4 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai is mérséklődtek, 2,6 százalékkal. Az ipar belföldi értékesítése 8, ezen belül a feldolgozóiparé 3,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest – olvasható a KSH gyorsjelentésében.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3 százalékkal csökkent, míg a csekély súlyú bányászaté 46 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,8 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél jóval hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2018. márciusi átlagos középhőmérséklet 5,5 Celsius fokkal alacsonyabb volt a 2017. márciusinál) – közölte a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.