BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nők nehezebben találnak munkát

Idén a február–április időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 177 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra csökkent. A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, és esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt – derül ki a Központi Statisztikait Hivatal (KSH) beszámolójából.

Idén február–áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves férfiak körében 20 ezer fővel, 87 ezer főre csökkent a munkanélküliek száma, munkanélküliségi rátájuk pedig 0,8 százalékponttal, 3,4 százalékra mérséklődött.

A nők esetében a változás kisebb mértékű volt, a munkanélküliek száma 12 ezer fővel, 90 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,6 százalékponttal, 4,3 százalékra mérséklődött.

Munkanélküliek állást keresnek egy munkaközvetítő irodában
Fotó: AFP

A 15–24 évesek munkanélkülisége a mintavételi hibahatáron belül változott, számuk 31 ezer fő, míg munkanélküliségi rátájuk 9,6 százalékos volt. A munkanélküliek több mint egyhatoda került ki ebből a korcsoportból. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55–74 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 0,5 százalékponttal, 3,6 százalékra, az utóbbiaké 1,7 százalékponttal, 2,5 százalékra csökkent.

A munkanélküliség átlagos időtartama 17,1 hónap volt, a munkanélküliek 43,5 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

Április végén az egy évvel korábbihoz képest a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint (http://www.munka.hu/„ rel=”nofollow„ ) a nyilvántartott álláskeresők létszáma 16,1 százalékkal, 258 ezer főre csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.