BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulteljesített önmagához képest a magyar ipar

Idén márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól.

Idén márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,9 százalékkal nőtt. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 márciusában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017 márciusában – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésében.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Eszerint a termelés az év első három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődött.

Az ipari termelés dinamikája a februári lassulást követően így márciusban tovább gyengült hó/hó alapon. A gyenge teljesítményt a bizalmi indikátorokban tapasztalt visszaesések is alátámasztják – kommentálta a KSH adatit Virovácz Péter az ING Bank makrogazdasági elemzője.

A szakember véleménye szerint az élelmiszeripar javuló teljesítménye akár márciusban tovább folytatódhatott, míg az autógyártás és elektronikai ipar, melyek jellemzően nagyobb súllyal bírnak, átlag alatti teljesítménnyel rukkolhattak elő.

Összességében várakozásoknak megfelelően gyengén teljesítő ipari, illetve a vártnál jobban teljesítő kiskereskedelemi adatok fényében azt mondhatjuk, hogy az ING 3,8 százalékos első negyedéves GDP növekedési előrejelzését még mindig inkább pozitív kockázatok övezik – fűzte hozzá Virovácz Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.