BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másfél milliárd eurós a külkereskedelmi többletünk

Idén februárban a kivitel volumene 6, a behozatalé 5,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának a szintjét. Az aktívum 841 millió euró volt, amely 75 millió euróval több a 2017. februárinál. 2018 első két hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 1,5 milliárd euró volt – szerepel a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében.

Idén februárban a kivitel értéke 8,5 milliárd euró (2658 milliárd forint), a behozatalé 7,7 milliárd euró (2396 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 5,2, az importé 4,8 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 75 millió euróval nőtt. (Az egyenleg 3 millió euróval több az első becslésben közölt értéknél.) Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 5,9, a behozatalé 5,5 százalékkal emelkedett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 0,2 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány nem változott.

forint árfolyama az euróhoz képest 1 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök 2017. februári áron számított kereskedelme a kivitelben 6,5, a behozatalban 4,9 százalékkal nőtt, amelyet importban elsősorban a személygépkocsik, az exportban pedig a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása eredményezett.

A feldolgozott termékek exportvolumene 3,8, az importé 10 százalékkal nőtt, ezen belül a vas és acél mindkét irányú forgalma több mint tizedével növekedett

Az energiahordozók importvolumene 16 százalékkal elmaradt a 2017. februáritól. kőolaj és kőolajtermékek behozatala megközelítőleg ötödével nőtt, a természetes és mesterséges gáz importja viszont közel a felére esett vissza. villamos energia behozatala mintegy 20%-kal csökkent.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,7, az importé 10 százalékkal nőtt.

A kivitel esetében a búza és a kukorica, a behozatalban a kukorica-vetőmag forgalmának visszaesése dominált.

A hús és húskészítmények exportja negyedével, importja közel ötödével növekedett.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,1, a behozatalé 6,5 százalékkal haladta meg a 2017. februárit. A külkereskedelmi többlet 46 millió euróval nőtt, és 842 millió eurót tett ki. Az export 81, az import 79 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,9, a behozatalé 1,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 29 millió euróval javult, és 0,9 millió eurós passzívumot mutat.

Idén január–februárban a kivitel értéke 17 milliárd euró (5284 milliárd forint), a behozatalé 15,5 milliárd euró

(4807 milliárd forint) volt.

Szintén ezév január–februárban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 8,4, a behozatalé 7,8 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 210 millió euróval nőtt, és 1,5 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 0,1, behozatalban 0,3 százalékkal csökkent az előző év első két hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,2 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,6 százalékkal le-, a dollárhoz képest viszont 13 százalékkal felértékelődött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.