BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a szlovén gazdaság az első negyedévben

A szlovén gazdaság 4,6 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal csütörtökön. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékkal bővült 2017-hez és 0,6 százalékkal az előző negyedévhez képest.

A legjelentősebben, 14,7 százalékkal a bruttó felhalmozás nőtt, fél százalékponttal gyorsabban, mint egy évvel korábban. A fogyasztás 2,6 százalékkal bővült, ebből a háztartások fogyasztási kiadásai 3,4 százalékkal nőttek, 0,3 százalékponttal lassabban, mint 2017 első negyedévében.

Az export éves szinten 8,7, az import 7,4 százalékkal emelkedett.

A gazdasági aktivitás továbbra is erős, ami leginkább a foglalkoztatottak számában tükröződik. Az első negyedéven 3 százalékkal, 29 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Új munkahelyek főleg a gyártásban, az építőiparban, a szállítmányozásban és a kereskedelembe jöttek létre az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.

Május végén az infláció éves szinten két százalék, a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 2,2 százalék volt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.