BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugtat az MNB: nem kell félni a magas olajártól

Az olajár-emelkedés másodkörös hatásai elhanyagolhatóak, így nem emelik meg tartósan az inflációt.

Rövidtávon az olajár befolyásolja a fogyasztói árindex dinamikáját, az inflációs folyamatokon azonban nem változtat, a mutató csupán enyhén haladhatja meg a 3 százalékos célt – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza. A jegybank 2019-től anticiklikus fiskális politikára számít, ezzel a feltételezéssel kalkulálták az inflációt és a GDP-növekedést.

Az olajárak emelkedése miatt módosult az inflációs pálya, azonban másodkörös hatások várhatóan nem jelennek meg, így hosszútávon nem befolyásolja a fogyasztói árindexet.

A kétszámjegyű béremelkedés a feszes munkaerőpiac miatt tartós maradhat – hangsúlyozta Balatoni András. A vállalatokat a munkaerőpiaci helyzet arra sarkallja, hogy a munkaerőköltségeket tőkebefektetéssel pótolják – ez gyakorlatilag modernizálást, automatizációt jelent.

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Az MNB igazgatója kiemelte: a rendelkezésre álló jövedelem meg fog jelenni a fogyasztásban, ráadásul a fogyasztás szerkezete sem helyez nyomást az árindexre, mivel inkább a tartós és félig tartós fogyasztási cikkekből vásárolunk többet. A munkaerőköltség dinamikája elmarad a bérdinamikától, ami a szociális hozzájárulási adó csökkentésének köszönhető.

Magyarországon a bérhányad nemzetközi összehasonlításban és historikusan is alacsony szinten van és a termelékenység is a bérnövekedéssel megegyező mértékben emelkedhet és a nemzetközi várakozások a régiónál alacsonyabb pénzromlással számolnak – érvelt a továbbra is mérsékelt infláció mellett Balatoni András.

A munkaerőhiánynak két hatása lehet az építőiparra: a termelés elmaradhat a várttól, és az export is csökkenhet

– mondta a jegybank tisztségviselője, aki azt is hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac ellenére a foglalkoztatás folyamatosan bővül, ezek együttesen kockázatot jelentenek, azonban nem feltétlenül jelez visszaesést.

A teljes előrejelzési horizonton felfelé módosítottuk a GDP-előrejelzést, idén 4,4, jövőre pedig 3,5 százalékkal emelkedhet a magyar gazdaság kibocsátása – mondta az MNB szakértője.

A növekedést a fogyasztás bővülése, a lakások iránti kereslet és a nagyberuházási csomag támogatja, ez utóbbi vállalati kapacitásbővítésekből és uniós forrásokból áll.

Az effektív forrás-felhasználás egyenletesebb lehet, a következő időszakban pörög fel a vállalatokat támogató EU-források felhasználása.

Az adott elérhető információk alapján az MNB előrejelzése láthat, a kormányzatnak viszont lehetnek olyan információi, amelyek felfelé módosíthatják a pályát – árulta el a Világgazdaság kérdésére Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója, aki aláhúzta: az MNB előrejelzése független prognózis.

A jegybank egyetlen horgonya az infláció

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton kedden, indoklásában úgy fogalmazott, hogy a jegybank egyetlen horgonya az infláció, és továbbra is szükséges az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása, de a következő 5-8 negyedév végéig a jelenlegi laza kondíciók nem tarthatók.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.