BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemsokára dúskálhatunk az adatokban

Fontos adatok érkeznek kedd reggel a Központi Statisztikai Hivataltól: megismerhetjük a GDP első negyedévi alakulását, valamint a kiskereskedelmi forgalom áprilisi előzetes adatai is ismertté válnak.

A bruttó hazai termék első negyedévi részletes adatait ismerhetjük meg

A május 15-én kiadott első becslés szerint, az elemzői várakozásokat enyhén túlszárnyalva, 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Éves összevetésben a piaci alapú szolgáltatások, különösen a kereskedelem és a turizmus járult hozzá legnagyobb mértékben a növekedéshez.

Az elemzők feltételezése szerint a felhasználási oldalon gyorsulhatott a fogyasztás növekedése, az év eleji dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. Emellett erősek maradtak a beruházások, míg a külkereskedelem kevésbé húzhatta vissza a növekedést, mint tavaly. A kapacitások beindulásával a következő negyedévekben az ipar növekedési hozzájárulása is emelkedhet, az építőipar viszont az előző évi szárnyalás után már nem tud érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. A mezőgazdaságról viszont feltételezik, hogy a korábbi visszaesés után egy évvel, az idén az első negyedévben, várakozáson felül teljesíthetett.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kiskereskedelmi forgalom áprilisi előzetes adataira is fény derül

Az első negyedévben a nyers adat szerint 7,8 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen belül márciusban 8,7 százalékos volt a forgalom növekedése, a naptárhatással kiigazított adat 7,3 százalékos növekedést mutatott.

A márciusi növekedést az élelmiszer eladások 7,7 százalékos növekedése húzta a februári 3,6 százalékos bővülés után, amiben a húsvéti bevásárlás mellett szerepe lehetett a kormány által a nyugdíjasoknak juttatott tízezer forintos Erzsébet-utalványoknak is.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított forgalom, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.