BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KSH: tovább csökkent a munkanélküliség

A 2018. április–júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 31 ezer fővel, 165 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent. A nők esetében a javulás nagyobb mértékű volt, a munkanélküliségi rátájuk meghaladta a férfiakét.

Az április–júniusban vizsgált időszakban az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves férfiak között a munkanélküliek száma 12 ezer fővel, 88 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk pedig 0,5 százalékponttal, 3,5 százalékra mérséklődött – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

A nők esetében a változás nagyobb mértékű volt, a munkanélküliek száma 19 ezer fővel, 77 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,9 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent.

A 15–24 évesek munkanélkülisége is mérséklődött, számuk 6 ezer fővel, 31 ezerre, míg munkanélküliségi rátájuk 1,5 százalékponttal, 9,5 százalékra csökkent. A munkanélküliek közel ötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55–74 évesek munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 3,3 százalékra, illetve 1,5 százalékponttal, 2,1 százaléjra mérséklődött.

Fotó: MW

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,8 hónap volt, a munkanélküliek 42,9 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.

A munkanélküliségi ráta a 15–74 évesek körében Dél-Alföldön és Észak-Alföldön csökkent a legjelentősebben, 1,7, illetve 1,1 százalékponttal. Pest régióban és Nyugat-Dunántúlon szintén csökkenést tapasztaltunk, a többi régióban a változás mintavételi hibahatáron belüli volt.

Nőtt a foglalkoztatottság a második negyedévben is

A 2018. április–júniusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer fő volt, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,3 százalékra emelkedett. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, de a nők esetében a javulás mértéke nagyobb volt – derül ki a Központi statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.