BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaesett az autógyárak teljesítménye

Az ipari termelés volumene éves szinten 6,2 százalékkal nőtt júliusban. A magyar ipar húzóága ugyanakkor gyengélkedett, hiszen a feldolgozóipari termelés negyedét kitevő járműgyártás kibocsátása 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ezen belül a közúti gépjárművek gyártása majdnem az ötödével esett vissza a KSH adatai szerint.

Júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,9 százalékkal emelkedett – erősítette meg második becslésében az első becslés adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ugyanakkor az előző hónaphoz, júniushoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2 százalékkal csökkent júliusban – ez az adat is megegyezik az első becslésben közölttel.

Fotó: KSH

Csökkent a járműgyártás exportja

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 6,1 százalékkal visszaesett, azonban a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 17,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 8,3, ezen belül a feldolgozóiparé 12,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest – olvasható a KSH gyorstájákoztatójában.

Fotó: MW

Az iparon belül

  • a döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,5 százalékkal emelkedett,
  • a csekély súlyú bányászaté 62 százalékkal nőtt, míg
  • az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,8 százalékkal csökkent.
  • Visszaesett az autógyártás, jól teljesített az élelmiszeripar

    A feldolgozóipari termelés egynegyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 6,4 százalékkal elmaradt az

    egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 5,7 százalékkal nőtt, miközben a közúti

    gépjármű gyártásáé 19,7 százalékkal visszaesett.

    A feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a belföldi, mind az exportkereslet növekedésének köszönhetően.

    Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás haladta meg az egy évvel ezelőtti szintjét, amihez az alacsony bázis hatása is hozzájárult. Jól teljesített a másik két vegyipari alág is: a vegyi anyag, termék gyártása 10,9, a gyógyszergyártás 10,0 százalékkal nőtt.

    Az ipari termelés mindössze egy régióban, Közép-Dunántúlon csökkent (3,0 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Pest régióban (16,3 százalék) volt.

    Hét hónap után jól áll a magyar ipar

    Az ipari termelés az év első hét hónapjában 3,9 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,9, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,1 százalékkal bővült.

    Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (9,3 százalék), a legkevésbé Nyugat-Dunántúlon (1,4 százalék).

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.