BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Róma mégis a pénzosztás mellett voksolt

Bár a befektetőket pénteken sokként érte a jövő évi olasz költségvetés fellazítása, a lapunknak nyilatkozó elemző szerint a piacokon még nem mondható drámainak a helyzet.

Megrázta a piacokat az olasz kormány bejelentése, amely szerint 2019-ben a GDP 2,4 százalékára tervezi a költségvetési hiányt. A tízéves állampapírok hozama az előző napi záráshoz képest 26 bázisponttal 3,14 százalékra emelkedett, a milánói FTSE MIB tőzsdeindex pedig 3,72 százalékot zuhant, de az euró is gyengült a dollárral szemben. Holecz Noémi, az Equilor vezető elemzője azonban egyelőre nem tartja különösebben aggasztónak a piaci tendenciákat.

Még nem drámai a helyzet, a befektetők arra várnak, hogy az Európai Bizottság végül elfogadja-e az olasz tervezetet. Amíg ez nem dől el, addig hullámzó kötvényhozamok várhatók

– nyilatkozta a szakértő a Világgazdaságnak. Az Erste elemzői kommentárja szerint is átmeneti lehet a negatív hír hatása, és a közeljövőben újra emelkedésbe kapcsolhat az olasz börze.

A szegények alamizsna helyett havi 780 euróra lesznek jogosultak
Fotó: AFP

Míg az Öt Csillag és a Liga összefonódásával létrejött koalíció egészen 2021-ig a 2,4 százalékos GDP-arányos deficittel számol, az előző kormány ennek mindössze a harmadát, 0,8 százalékos hiányt vetített előre 2019-re, 2020-ra pedig – terveik szerint – egyensúlyba hozták volna a költségvetést. Ez a forgatókönyv megfelelt volna annak az uniós felszólításnak, hogy Róma – a magas államadósságra való tekintettel – fokozatosan csökkentse az államháztartási hiányt. Tavaly a GDP-arányos államadósság 131,2 százalék volt.

Az olasz kormány a 2,4 százalékos deficittel a határon mozog, ebben az esetben ugyanis nem feltétlen növelnék jelentős mértékben az eladósodottságukat, bár nem is csökkentenék. A Liga és az Öt Csillag Mozgalom elsősorban a választóinak szeretne megfelelni, az államadósságot pedig vélhetően a költségvetési lazítás eszközével, a GDP-növekedés fellendítése révén szeretnék csökkenteni

– mondta Holecz Noémi. Az viszont egyelőre nyitott kérdés, mennyire alkalmasak a kormány által tervezett lépések a gazdasági bővülés erőteljes felgyorsítására.

Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes szerint a 2019-es büdzsében tízmilliárd eurót különítenek el az alapjövedelem bevezetésére, így havi 780 eurót juttatnak majd mintegy 6,5 millió rászorulónak – szegényeknek és munkanélkülieknek. A másik miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini pedig azt mondta, csökkentik a magánvállalkozók adóterheit. Emellett azt is leszögezte: a költségvetési terv lehetővé teszi, hogy lefelé módosítsák a nyugdíjkorhatárt, és ezzel mintegy 400 ezer álláshelyet szabadítsanak fel a fiataloknak.

A munkanélküliségi ráta – amely júliusban 10,4 százalék volt – ennek révén ugyan nem csökkenthető, ám szerkezeti váltás esetleg elérhető: a kormány célja a fiatalok munkanélküliségi rátájának a kiemelkedően magas, 30,8 százalékos szintről való mérséklése

– jelentette ki Holecz Noémi. A Liga élén álló Salvini emellett arra is kitért, hogy költségvetésre vonatkozó javaslatcsomagjuk fontos infrastrukturális beruházásokat is tartalmaz majd.

Armando Marozzi, a Medley Global Advisors elemzője mindenesetre arra számít, hogy a továbbiakban az EU – miután az olaszok nem tartották tiszteletben az uniós kérést – megnehezítheti Róma dolgát. Az Európai Bizottság el fogja utasítani ezt a költségvetési tervet, a hitelminősítők pedig a következő hónapban valószínűleg rontják az állam adósbesorolását – nyilatkozta Marozzi a Reutersnek.

Holecz Noémi úgy véli, hogy az olasz kormány kihasználja Olaszországnak a méretéből fakadó erejét, és a végsőkig feszíti a húrt.

Amennyiben Róma uniós ellenállásba ütközik, még mindig visszakozhat, és elhalaszthat egy-két intézkedést, ebben az esetben pedig rövid távon előreláthatóan nem torkollik kormányválságba a probléma.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.