BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor szerint jó a túlóratörvény

A túlóratörvényről és a minimálbér alakulásáról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Senkit sem lehet túlmunkára kötelezni, ezt a Munka törvénykönyvének módosítása is világosan tiltja, aki mást állít, az hazudik

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Aki többet akar dolgozni, az hadd dolgozzon és hadd keressen többet.

Ehhez az kell, hogy ne lehessen őket túlmunkára kényszeríteni, ezt a törvény tiltja is. Az is szükséges még, hogy a plusz munkáért megkapják a fizetésüket.

A hónap végén ki fogják fizetni őket, ahogy eddig is, megkapják a rendes bérüket és a túlórabérüket is. Aki mást állít, az hazudik, az politizál ahelyett, hogy a tényekről beszélne” – mondta a miniszterelnök. „Szerintem ez jó törvény” – tette hozzá Orbán.

A kormányfő azt is mondta:

a dolgozókat leginkább nem a munkaügyi szabályok védik, hanem az olyan gazdaságpolitika, amelyben szükség van rájuk.

A miniszterelnök szerint az eddigi törvény „buta korlátozásokat” állított azok elé, akik többet akartak keresni, és többet is dolgoztak volna ezért.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság „minden emberi számítás szerint” 2019-ben is jól teljesít majd, és a kormány elszánt arra, hogy ha döntést kell hozni a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen fordulatai miatt, azt gyorsan meghozza.

A magyarok az elmúlt években kézzelfogható bizonyítékát kapták annak, hogy képesek munkából eltartani a családjukat. Ezen az úton megyünk tovább

– jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is:

a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege, a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie.

„Hiába van a kormánynak ehhez joga, a kabinet nem akarja az érintett felek helyett eldönteni a kérdést” – mondta. A kormányfő ezért arra kérte a pénzügyminisztert: törekedjen arra, hogy eredményt hozzanak a két oldal tárgyalásai.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke csütörtökön bejelentette, hogy

Budapesten és az ország több pontján is sztrájkok és blokádok lesznek,

miután Áder János köztársasági elnök aláírta a túlóratörvényt.

A túlóratörvény a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatását és az önként vállalt, maximum 400 órás túlmunkának a lehetőségét foglalja magában. A módosítás értelmében januártól a munkaidőkeret tartama – ha ezt objektív, műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják – a kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 36 hónap lehet. A jelenlegi szabályozás szerint a munkáltató évi 250 órányi rendkívüli munkaidőt (túlórát) rendelhet el, és a kollektív szerződésben ezt 300 órára emelhetik. A módosítás – azon túl, hogy továbbra is 250 (300) órában maximálja a munkáltató által elrendelhető keretet – ezen a mennyiségen felül lehetővé teszi évi további legfeljebb 100 óra önként vállalt túlmunka elrendelését – ehhez a munkáltató és a munkavállaló írásos megállapodása kell.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.