BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az inflációnál kétszer nagyobb mértékben drágultak az ipari árak

Decemberben 4,7, 2018-ban átlagosan 5,5 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

Tavaly decemberben az ipari termelői árak összességében 4,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A belföldi értékesítési árak átlagosan 6,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 4,3, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 10 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten a statisztikusok szerint.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,8, a beruházási javakat gyártókban 4,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,4 százalékkal nőttek az árak.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Az ipari exportértékesítés árai 3,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,5, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban pedig – a nemzetközi villamosenergia-piacon történt jelentős drágulás következtében – 17 százalékkal nőttek az árak.

Összességében 2018-ban az ipari termelői árak 5,5 százalékkal magasabbak voltak, mint 2017-ben.

Az év folyamán az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta a KSH szerint.

Fotó: KSH

A belföldi értékesítési árak átlagosan 6, ezen belül a feldolgozóipari árak 5,9, az energiaipari árak 6,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 7,8 százalékkal nőttek. A beruházási javakat gyártó ágazatokban 4,2, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,7 százalékos volt az árnövekedés mértéke.

Az ipari exportértékesítés árai 5,2 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipar árai 4,7, a kis súlyt képviselő energiaiparéi 17 százalékkal voltak magasabbak a 2017. évinél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.