BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden forgatókönyvre felkészült a NAV

Ketyeg a Brexit-óra, annak ellenére, hogy mind az EU, mind a brit kormány szeretné elkerülni a megállapodás nélküli kilépést. A NAV az állítása szerint minden lehetőségre felkészült, a magyar cégekről ez kevésbé mondható el.

Már csak bő egy hónap maradt március 29-ig: ha nem sikerül az Európai Bizottságnak és a brit kormánynak tető alá hoznia egy kilépési megállapodást vagy ami valószínűbb, egy halasztást, akkor másnap az Egyesült Királyság az unión kívüli, harmadik országgá válik, ami megnehezítheti a brit piacra termelő, szállító magyar cégek működését is.

Elég csak arra gondolni, hogy ha megvalósul ez a forgatókönyv, akkor minden kereskedelmi ügylet a két ország között azonnal vámkötelessé válik, ami ugyanúgy érinti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), mint az exportáló cégeket. A NAV a lapunk kérdésére küldött szűkszavú válaszában azt írta, hogy minden forgatókönyvre felkészültek.

Ez egyelőre arra terjed ki, hogy a hivatal a honlapján összeszedte a Brexittel kapcsolatos uniós információkat.

Az EY adótanácsadó cég felmérése szerint a magyar vállalatvezetők zöme továbbra is abban bízik, hogy elmarad a hard Brexit, ezért a többségük a rövid határidő ellenére sem készült fel erre a lehetőségre. Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség uniós koordinációért felelős államtitkára egy február közepi konferencián előrebocsátotta: bár a magyar kormány reméli, hogy lesz valamilyen megállapodás – ezzel együtt átmeneti időszak a felkészülésre –, arra az esetre, ha bekövetkezne a hard Brexit, jogszabályokat készítenek elő.

Egyelőre ezen jogszabályoknak nincs nyomuk a hivatalos közlönyökben, mint ahogy a NAV sem tért ki arra, hogy ennek veszélye miatt pluszmunkaerőt csoportosítanának át a vámszakmai területre.

A kormány arra számít, hogy a Brexit a magyar gazdaságot minimálisan érintené, a kieső gazdasági növekedést a belső kereslet bőven pótolni tudja.

Ennek jegyében kezdődött meg az érintett cégek tájékoztatása, például a NAV honlapján keresztül, ahol sorra veszik a várható hatásokat. Megállapodás nélküli Brexit esetén például nemcsak a szigetországba közvetlenül exportáló cégeket érintheti a vámkötelezettség egyik napról a másikra való életbelépése, hanem azon termékekre is vonatkozhat, amelyek alapanyaga onnan érkezik.

Azt is tudni lehet, hogy az Egyesült Királyság által kibocsátott import- és exportengedélyek nem lesznek érvényesek az EU-ban, egyúttal az összes szigetországból érkező termékre áfát fognak kivetni a tagállamok, ez pedig a brit online áruházakból vásárló magyarokat is közvetlenül érinti. Egyetlen kedvező változás, hogy az Egyesült Királyságba induló szállítmányoknak nem kell EKÁER-azonosítót kérniük.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.