BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaly is nagyon pörgött az építőipar

2018 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból.

Tavaly decemberben mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült az előző év azonos hónapjához képest: az épületeké 14,8, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 21,2, az egyéb építmények építésében 18,6, a speciális szaképítésben 14,5 százalékkal nőtt decemberben.

Fotó: Kallus György

A megkötött új szerződések volumene 71,9 százalékkal alacsonyabb volt a 2017. decemberi, magas bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 86,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Decemberben ipari, közlekedési és kulturális épületekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,3, az egyéb építményeké 7,8 százalékkal kisebb volt, mint 2017 decemberében.

A tavalyi év egészét tekintve az építőipari termelés 22,3 százalékkal bővült 2017-hez képest. Az épületek építése 16,0, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal emelkedett 2018-ban.

A tavalyi negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 10,7 százalékkal magasabbak voltak a 2017. azonos időszakinál. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésében 13,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,0, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,7 százalékkal nőttek az árak a 2017. negyedik negyedévihez mérten.

Az építőipar negyedik negyedévi árai az előző negyedévinél 2,3 százalékkal magasabbak voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.